BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Με προσχημα το DAESH χτυπουν τους Κουρδους στην Συρια οι Τουρκοι.




24-8-16


Το τουρκικό ΤΡΤ μας δίνει τον χάρτη των Τουρκοσυριακών συνόρων με τις ισορροπίες των δυνάμεων. Μια προσεκτική του μελέτη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε για ποιο λόγο οι Τούρκοι εισβάλλουν στη Συρία έχοντας ως πρόσχημα ότι θέλουν να χτυπήσουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο DAESH. 



Στο χάρτη με κίτρινο χρώμα είναι οι περιοχές των Κούρδων οι οποίες όπως λένε οι πληροφορίες έχουν ξεπεράσει το όριο του Ευφράτη στον αγώνα τους ενάντια στο DAESH. 

Στο χάρτη είναι η περιοχή με το άσπρο χρώμα και τις γραμμές (απόσταση 90 χιλιόμετρα όπως μας ενημερώνει η απεικόνισξ ανάμεσα στην περιοχή των Κούρδων και των αντικαθεστωτικών στον Άσαντ που είναι με πράσινο χρώμα). 


Ο φόβος των Τούρκων είναι ότι οι δυνάμεις των Κούρδων θα δημιουργήσουν ένα συμπαγές Κουρδικό τοίχος ανάμεσα στην Τουρκία και στην Συρία, δημιουργώντας ουσιαστικά αυτό που ο Ερντογάν δεν επιθυμεί. Ένα Κουρδικό κράτος στα πρότυπα του αντίστοιχου του Ιράκ. 

Από την άλλη, ο Ερντογάν έχει λόγους να ενδιαφέρεται για άμεση συνόρευση με τη Συρία, όχι μόνο γεωπολιτικούς αλλά και για να προστατεύσει τους  πληθυσμούς Τουρκομάνων που κατοικούν πέριξ των συνόρων των δυο χωρών. 

Οι Τουρκομάνοι ή Τουρκμένιοι είναι τουρκικό φύλο εγκαταστημένο κυρίως στα κράτη της Κεντρικής Ασίας Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, και στο βορειοανατολικό Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ και το Βόρειο Καύκασο.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες λένε ότι οι Κούρδοι ξεπέρασαν τα όρια του Ευφράτη στην μάχη με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και ότι ο χάρτης του τουρκικού ΤΡΤ είναι λανθασμένος. 


Παρακάτω με κίτρινο χρώμα βλέπουμε μέχρι που έχουν επεκταθεί οι Κούρδοι. 




Το περίεργο είναι πως η «Ασπίδα του Ευφράτη», όπως ονομάζεται η τουρκική επιχείρηση στη Συρία (είναι όνομα προσεκτικά διαλεγμένο που στέλνει σαφέστατο μήνυμα προς τους Κούρδους της περιοχής ) λαμβάνει χώρα ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα .

Οι Κούρδοι μέχρι στιγμής υπήρξαν οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικάνων, ξελασπώνοντας την διεθνή κοινότητα με την αντίσταση τους στο DAESH. 


Επίσης, στην Άγκυρα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασούτ Μπαρζανί, ο οποίος συναντήθηκε, χτες Τρίτη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Κουρδοί του Ιράκ υπενθυμίζουμε πως στάθηκαν στο πλευρό των Αμερικάνων στον αγώνα τους ενάντια στον Σαντάμ. 




Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος PYD στη βόρειο Συρία, Σαλίχ Μουσλίμ, επιτέθηκε στην Άγκυρα, λέγοντας ότι η «Τουρκία μπαίνει σε ένα βάλτο και θα ηττηθεί όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Προσωπικά θεωρώ πως οι Κούρδοι του Ιράκ με τους Κούρδους της Συρίας είναι δύσκολο να ενωθούν καθώς τους χωρίζουν σημαντικές διαφορές, αλλά αυτό είναι θέμα για ανάλυση άλλης στιγμής. 

Η γνώμη μου είναι πως οδηγούμαστε σε ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς η Δύση θα κληθεί να λάβει θέση. Σύμφωνα με όσα γνωρίζω Τουρκία, Ιράκ και Συρία μαζί με τη Ρωσία δεν θέλουν Κουρδικό κράτος για τους δικούς τους λόγους η κάθε χώρα. ΗΠΑ και Ισραήλ θαεπιθυμούσαν την δημιουργία του  για τους δικούς τους λόγους. 

Και το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


NO COMMENTS!