Οι δυνάμεις του καθεστώτος του 'Ασαντ βομβαρδίζουν πολλές περιοχές της επαρχίας της Δαμασκού, ενώ πραγματοποιούν μαζικές συλλήψεις στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ANT1
Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ βομβαρδίζουν σήμερα πολλές περιοχές της επαρχίας της Δαμασκού, ενώ πραγματοποιούν μαζικές συλλήψεις στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη Νταράγια και τη Μουανταμίγια αλ-Σαμ, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά του συριακού στρατού, ενώ βομβαρδισμοί σημειώνονται σε ολόκληρη τη Συρία και συγκεκριμένα στις επαρχίες Ντεράα, Ιντλίμπ, Χαλέπι και Ντέιρ Εζόρ.
Εξάλλου, οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν από το πρωί εφόδους σε σπίτια στη Δαμασκό και προβαίνουν σε μαζικές συλλήψεις. "Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 50 συλλήψεις ανάμεσά τους και γυναίκες", δήλωσε ακτιβιστής.
Η επίλυση της συριακής κρίσης θα είναι το θέμα που θα συζητήσει ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί στη διάρκεια της περιοδείας που αρχίζει σήμερα στη Συρία, το Λίβανο και την Τουρκία, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
"Ορισμένες ομάδες (της αντιπολίτευσης) στο όνομα των μεταρρυθμίσεων προβαίνουν σε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προσπαθούν να διαταράξουν την πολιτική κατάσταση στη Συρία, αλλά δεν το έχουν καταφέρει", δήλωσε ο Λαριτζανί σήμερα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Δαμασκό. "Υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις στη Συρία, αλλά είμαστε αντίθετοι σε κάθε τυχοδιωκτική ενέργεια", τόνισε ο Λαριτζανί.
Ένας δημοσιογράφος της συριακής τηλεόρασης δολοφονήθηκε την Τετάρτη στη νότια Δαμασκό, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA απορρίπτοντας την ευθύνη στους "τρομοκράτες" σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το καθεστώς για να αναφερθεί στους αντάρτες. Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο Μπασέλ Ταουφίκ Γιούσεφ σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι ανήκει στους "σαμπίχα", την πολιτοφυλακή του καθεστώτος, στη νότια συνοικία Τανταμούν, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών.
Δεκατέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη, στα μέσα Μαρτίου του 2011, της συριακής σύγκρουσης, η οποία έχει επίσης στοιχίσει τη ζωή σε 38 πολίτες την ώρα που έκαναν δημοσιογραφική καταγραφή των γεγονότων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RFS).
Μέσα σε όλα, το Κατάρ ζήτησε από το νεοπαγή συνασπισμό της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στη Συρία να διορίσει έναν πρεσβευτή στο κράτος του Κόλπου, καθιστάμενη η πρώτη αραβική χώρα η οποία ανακοινώνει δημόσια ότι θα αποδεχθεί έναν διπλωματικό εκπρόσωπό του. Το Κατάρ με το αίτημα αυτό «στοχεύει να ενισχύσει το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό Αντιπολιτευόμενων και Επαναστατικών Δυνάμεων για να εκπληρώσουν τις ελπίδες του συριακού λαού», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA.
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δέχτηκε στη Δαμασκό τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, η χώρα του οποίου είναι η κυριότερη σύμμαχος του συριακού καθεστώτος. Ο Λαριτζανί ξεκινά από την Δαμασκό μια περιοδεία στην περιοχή με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί τον Λίβανο και την Τουρκία.
Στη Δαμασκό ο Ιρανός αξιωματούχος επιτέθηκε εμμέσως στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, τις δύο χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, χωρίς να τις κατονομάσει. "Ορισμένοι στην περιοχή θέλουν να κάνουν τυχοδιωκτικές ενέργειες για να προκαλέσουν προβλήματα στη Συρία", είπε στους δημοσιογράφους. "Όμως" πρόσθεσε- "το Ιράν εξακολουθεί να εκτιμά το ρόλο της Εμπροσθοφυλακής που διαδραματίζει η Συρία στην υποστήριξη της Αντίστασης" όρο με τον οποίο η Τεχεράνη περιγράφει την εναντίωσή της στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο πλαίσιο μόνο του Κουαρτέτου, αλλά επιβάλλεται η στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο. "Είναι αρκετά χρόνια τώρα που υπογραμμίζουμε κατά τις συνόδους του Κουαρτέτου ότι το σχήμα αυτό δεν αρκεί για να εξεταστούν αποτελεσματικά τα σημερινά προβλήματα και να υποστούν επεξεργασία προτάσεις και βιώσιμες συμφωνίες", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, η διπλωματία της Ρωσίας προειδοποίησε εκ νέου κατά της πιθανής ανάπτυξης πυραύλων Patriot στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο, σύμφωνα με την Μόσχα, να ξεσπάσει μια «σοβαρή ένοπλη σύρραξη». «Όσο περισσότερα όπλα συγκεντρώνονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν», εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.
Επίσης, το Ιράν προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον της ανάπτυξης πυραύλων Πάτριοτ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, λέγοντας ότι αυτό θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, αναφέρεται στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης. "Αυτό όχι μόνο δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης στη Συρία, αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα την κάνει ακόμη πιο περίπλοκη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχπανπαράστ. "Η επιμονή (ορισμένων δυτικών και αραβικών χωρών), για την επίλυση της κρίσης της Συρίας με στρατιωτικά μέσα είναι η κύρια αιτία των εντάσεων και των απειλών στην περιοχή. Οι χώρες που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή πρέπει να αναζητήσουν πολιτικές λύσεις σε περιφερειακές κρίσεις, πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ.
Το αίτημα της Τουρκίας προς το NATO να σταλούν στη χώρα συστοιχίες του αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος Patriot από άλλα κράτη-μέλη της συμμαχίας για να αναπτυχθούν στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία αποτελεί μια «νέα πρόκληση», υποστήριξε μια πηγή προσκείμενη στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών την οποία επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της Δαμασκού αφού η Άγκυρα, που λέει ότι ανησυχεί για την εξάπλωση της συριακής σύρραξης, ζήτησε επίσημα από τη συμμαχία να αναπτυχθούν στη μεθόριο αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση «καθαρά αμυντικού χαρακτήρα».
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει διπλασιαστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και φτάνει πλέον τους 440.000, όμως πολλές «εκατοντάδες χιλιάδες» δεν έχουν καταγραφεί, όπως ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του οργανισμού.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2,5 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας, όμως ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς το 95% των εκτοπισμένων έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
NO COMMENTS!