BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Με το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως τιμήθηκαν οι τρεις κομάντος που έσωσαν τους δύο πιλότους του Απάτσι--Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΣΑΡΙΣΑ-2016(VIDEO)

Με το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, την ανώτερη ηθική αμοιβή που απονέμεται σε στρατιωτικούς εν καιρώ ειρήνης, τιμήθηκαν σήμερα τα τρία στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ) από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο για την άμεση και επιτυχή αντίδρασή του να επέμβουν και να σώσουν απεγκλωβίζοντας από τη θάλασσα τους δύο πιλότους του ελικοπτέρου AH-64DHA Longbow Apache που έπεσε στα αβαθή στην παραλία Βρασνών, στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Σάρισσα 2016», που ολοκληρώθηκε χθες.
Πρόκειται για τους ΕΠΟΠ Λοχίες (Πεζικού) Γεώργιο Σαπρανίδη, Αθανάσιο Χριστοδουλάκο και Σταύρο Τζαβαριάν, όλοι τους στελέχη της Ζ’ΜΑΚ, οι οποίοι έλαβαν το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, το συνοδευτικό Δίπλωμα και την πλακέτα του ΥΠΕΘΑ δια χειρός του Υπουργού Εθνικής Αμύνης στο γραφείο του ευθύς μετά το πέρας διεξαγωγής της ασκήσεως, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη. Παρόντες επίσης στην τελετή οι Υπαρχηγοί ΓΕΝ Υποναύαρχος Δημοσθένης Χέλμης ΠΝ και ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Αθανασίου ως εκπρόσωποι των απουσιαζόντων στο εξωτερικών Αρχηγών ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση αντιστοίχως, καθώς και οι διοικητές των τιμηθέντων της προϊσταμένης Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξιάρχου Νικόλαου Φλάρη και της Ζ’ ΜΑΚ Αντισυνταγματάρχου (ΠΖ) Ιωάννη Καρποντίνη.
Ζητώντας τους ο ΥΕΘΑ να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι πως έγινε η διάσωση οι τιμηθέντες του είπαν τα εξής: «Εμείς οι τρεις είμαστε όλοι βατραχάνθρωποι και έχουμε εκπαιδευτεί να λειτουργούμε και να ενεργούμε ομαδικά. Έτσι μόλις είδαμε τη συντριβή του ελικοπτέρου σπεύσαμε αμέσως με τη φουσκωτή λέμβο στην περιοχή μαζί με συναδέλφους μας από μία δεύτερη λέμβο. Αυτοί ασχολήθηκαν με τον πιλότο ο οποίος είχε απελευθερωθεί και ήταν ήδη στην επιφάνεια. Εμείς δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με αυτόν. Αλλά οι δύο μας βουτήξαμε αμέσως, ο ένας άνοιξε την καλύπτρα του πιλότου ο οποίος ήταν ακόμα μέσα στο κόκπιτ, δεμένος και αναίσθητος. Αν δεν επεμβαίναμε αμέσως είναι σίγουρο ότι θα έχανε τη ζωή του. Ο ένας άνοιξε και κράταγε ανοικτή την καλύπτρα, ο δεύτερος απελευθέρωσε αμέσως του ιμάντες που τον συγκρατούσαν στη θέση του και τον τράβηξε έξω και οι δύο μαζί τον ανεβάσαμε στην επιφάνεια. Εκεί είδαμε ότι από το στόμα του έβγαζε αφρούς και ήταν αναίσθητος. Αμέσως ο τρίτος από μας που ήταν στην βάρκα άρχισε την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ (= «τεχνική αναπνοή») ενώ εμείς οδηγούσαμε τη λέμβο έξω. Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ αμέσως μόλις βγήκε ο ταγματάρχης στην επιφάνεια του έσωσε τη ζωή γιατί δεν χάθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Να σημειωθεί ότι στην παραλία ήταν σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως αν απαιτείτο και Τρίτη λέμβος με συναδέλφους μας με μπουκάλες, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβουν».

Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΣΑΡΙΣΑ-2016: Η αντεπίθεση της «Κυανοχώρας»

4
Με υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι δυνάμεις της «Κοκκινοχώρας» προέβησαν σε επιθετικές ενέργειες, κατόρθωσαν να διασπάσουν τοποθεσία των συνόρων και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εθνικό έδαφος της «Κυανοχώρας», διεξήχθη η Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας ΣΑΡΙΣΑ 2016 στον Κόλπο Ορφανού και στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου. Για την αποκατάσταση του προ των εχθροπραξιών καθεστώτος αναλήφθηκαν επιθετικές επιχειρήσεις με την εμπλοκή της 1ης Στρατιάς, Σχηματισμών και Μονάδων του Γ΄Σώματος Στρατού, της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, της Ι Μεραρχίας Πεζικού, της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην άσκηση ΣΑΡΙΣΑ έγινε πρόσκληση δυνάμεων των ΗΠΑ (173rd Airborne Brigade), οι οποίες κατά το υποθετικό σενάριο αποτελούν τη «Λευκή Χώρα» που συνδράμουν την «Κυανοχώρα» στην αντιμετώπιση της «Κοκκινοχώρας».
Στη Τελική Φάση της Άσκησης που πραγματοποιήθηκε χθες συμμετείχαν συνολικά 1.892 αξιωματικοί και οπλίτες ενώ από πλευράς ΕΣ ασκήθηκαν με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ:
  • Ένα Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων για την εκτέλεση επιθετικής ενέργειας
  • Δύο Α/Μ Λόχοι για την εκτέλεση αεροκίνητης ενέργειας
  • Ένας Λόχος Αλεξιπτωτιστών και προσωπικό υποστήριξης του 865 ΤΕΝΕΦ για εκτέλεση αεραποβατικής ενέργειας
  • Τέσσερις Α/Κ Πυροβολαρχίας Μέσου και Βαρέως Πυροβολικού και μία Α/Μ Πυροβολαρχία Πεδινού Πυροβολικού
  • Μία Διμοιρία Όλμων 4,2″, τρεις Oμάδες Όλμων 81mm, δύο Ομάδες ΑΤ TOW, Πυροβόλων Zu-23 και πολυβόλων όλων των διαμετρημάτων
  • Τακτικό Συγκρότημα Τάγματος Ελικοπτέρων, αποτελούμενο από Λόχο Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache, Λόχο Μεταφορικών Ελικοπτέρων Chinook και Λόχο Ελικοπτέρων NH90 και UH-1H, συνολικού αριθμού 25 Ε/Π.
  • Δύο ειδικές ομάδες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΟ/ΕΤΑ), δύο οχήματα ειδικών επιχειρήσεων Flyer και ένα αερόχημα Sperwer.
Aπό την Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν 22 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων Μοιρών, ένα C-130 για μεταφορά και ρίψη αλεξιπτωτιστών, ένα Ε/Π Super Puma με τμήμα της 31 ΜΕΕΔ ενώ από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) και το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ (L175). Eίχε προηγηθεί η εκτέλεση της πρώτης φάσης στον Κόλπο Ορφανού με την διεξαγωγή αμφίβιων και αεραποβατικών ενεργειών.
Αναλυτική περιγραφή της Άσκησης και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ κατά τη χθεσινή Τελική Φάση στο ακόλουθο βίντεο διάρκειας δύο ωρών:
Σύμφωνα με το Διοικητή της 1ης Στρατιάς και Συντονιστή Αξιωματικό της Άσκησης, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, για τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ ΣΑΡΙΣΑ-2016 χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του δορυφορικού φάσματος, μεταξύ των οποίων 650 ασύρματοι και 450 Η/Υ για την υποστήριξη των δικτύων, αναπτύχθηκαν 22 χιλιόμετρα τηλεφωνικό καλώδιο, χρησιμοποιήθηκαν 75 οχήματα Μηχανικού όλων των τύπων, πραγματοποιήθηκαν 440 ώρες της Αεροπορίας Στρατού, 150 ώρες πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας και αντίστοιχες ώρες πλεύσης του Πολεμικού Ναυτικού ενώ καταναλώθηκε μεγάλος όγκος πυρομαχικών.
Mετά το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης αναφέρθηκε στον «υψηλό βαθμό επικινδυνότητας» που έχουν τέτοιες ευρείας κλίμακας ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλά και στο προχθεσινό ατύχημα με την πτώση του επιθετικού ελικοπτέρου, που –όπως είπε– ήταν «ένα ατύχημα το οποίο έγινε στην προσπάθεια των χειριστών να υλοποιήσουν την αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο, όπως ακριβώς θα κληθούν να πολεμήσουν». «Εγώ προσωπικά νομίζω, ότι όλοι μας είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, τους στηρίζουμε και είμαστε κοντά τους. Χάρη στην εκπαίδευση τους και στην άμεση επέμβαση και του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων που ήταν εκεί αποφεύχθηκε και το χειρότερο. Μια παράκληση: Ας μη λησμονούμε όλοι μας, ας μη λησμονεί κανένας, ότι ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι στενά συνυφασμένα με αυτό που υπηρετούμε», δήλωσε ο Α/ΓΕΣ.
Εντός των επόμενων ωρών θα αναρτηθεί εδώ σχετικό φωτογραφικό υλικό και από τις δύο φάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


NO COMMENTS!