BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Φωτοβολταϊκά: τρία ρεκόρ σε δυό βδομάδες τονίζουν την ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας

Φωτοβολταϊκά: τρία ρεκόρ σε δυό βδομάδες τονίζουν την ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας

Παρότι δεν φημίζεται για την ηλιοφάνειά της -σε αντίθεση με τη χώρα μας- η Γερμανία είναι οπαγκόσμιος ηγέτης στα φωτοβολταϊκά.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Γερμανία έσπασε τρία ακόμα ρεκόρ στην ηλιακή ενέργεια.
Στις 6 Ιουνίου, μεταξύ μία και δύο το μεσημέρι, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έφτασε στο πρωτοφανές επίπεδο των 24,24 Γιγαβάτ σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου ηλιακής ενέργειας Fraunhofer ISE.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν 1,26 Τεραβατώρες ηλιακής ενέργειας, ακόμα ένα ρεκόρ για τη χώρα.
Τέλος, στη Δευτέρα 9 Ιουνίου, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ανήλθε σε 23,1 Γιγαβατώρες. Επειδή ήταν εθνική αργία και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 50,6% των συνολικών ενεργειακών αναγκών καταγράφοντας έτσι ένα ακόμα ρεκόρ.
Εξυπακούεται ότι τεράστιο ρόλο για τα ηλιακά επιτεύγματα της Γερμανίας διαδραμάτισε ο ανοιξιάτικος ήλιος. Τίποτα όμως δεν θα είχε συμβεί εάν οι δανειστές μας δεν είχαν επενδύσει συστηματικά σε αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
—Στροφή στην αποθήκευση
Την ώρα που η γερμανική αγορά φωτοβολταϊκών περνάει στη φάση της ωρίμανσης αφήνοντας τα σκήπτρα της ανάπτυξης στην Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες ηλιακές αγορές, οι παράγοντες του κλάδου στρέφονται στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.
Το υψηλό μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο μέσο της ημέρας συμπιέζει τις τιμές χονδρικής για αυτές τις ώρες υψηλής ηλιοφάνειας.
Εάν οι παραγωγοί μπορούσαν να αποθηκεύσουν το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας με χαμηλό κόστος, κάτι τέτοιο θα δρούσε σταθεροποιητικά στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα συνεχιζόταν χωρίς σκαμπανεβάσματα.
“Οι μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας που παράγονται δείχνουν καθαρά ότι η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης ενέργειας στο μέλλον. Ήδη, περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά συστήματα παράγουν πλεόνασμα, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες υψηλής ηλιοφάνειας” αναφέρει ο ειδικός σε θέματα ΑΠΕ της γερμανικής εταιρείας Trade & Invest, Τομπίας Ροτάχερ.
Πράγματι, ο κλάδος της αποθήκευσης ενέργειας μεγεθύνεται και τα κόστη θα μειωθούν περαιτέρω καθώς η παραγωγή αυξάνεται. Περίπου 4000 νέα συστήματα αποθήκευσης εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα οικιακών μπαταριών ιόντων-λιθίου πριν από ένα χρόνο.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


NO COMMENTS!