BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Boko Haram terrorises northeastern Nigeria

Boko Haram terrorises northeastern Nigeria

 ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΗ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΗ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!

VIDEO

http://www.dw.de/boko-haram-terrorises-northeastern-nigeria/a-17514151

Boko Haram terrorises northeastern Nigeria

Boko Haram is an Islamist militant group in northeastern Nigeria that is terrorising the population. It is responsible for thousands of deaths. We traveled to Nigeria to meet people who have fled the terror, to find out what the government is doing about it, what the movement wants and how it recruits members.

Πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας χωρίζει Νιγηριανούς

Στη Νιγηρία η βία έχει φτάσει σε μια νέα διάσταση με τέσσερις επιθέσεις σε τρεις ημέρες. Αντί να ενωθούμε ενάντια στην τρομοκρατία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση πολιτικοί κατηγορίες συναλλαγών, καθώς η χώρα παρασύρει στο χάος.
Η σκηνή μετά την Abuja σταθμό λεωφορείων έκρηξη βόμβας
Νιγηρία έχει κλυδώνισε από μια άνευ προηγουμένου σειρά επιθέσεων. Την Τετάρτη το πρωί (16/04/2014) υποψία ισλαμιστές εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε ένα χωριό στο βορειοανατολικό κρατίδιο του Borno, σκοτώνοντας 18 κατοίκους, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης επικαλούμενο πηγές ασφαλείας. Μια ημέρα νωρίτερα, περισσότερα από 100 φοιτήτριες είχαν απαχθεί από το οικοτροφείο τους σε Borno. Την ίδια ημέρα, άγνωστους δράστες σκότωσαν ένα παραδοσιακό ηγέτη και φύλακα του, επίσης στα βορειοανατολικά. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ένα παραδοσιακό κυβερνήτη, ο εμίρης της περιοχής Gwoza, φέρεται να έχουν προσφύγει στην κεντρική κυβέρνηση για βοήθεια. Τη Δευτέρα το πρωί, μια βομβιστική επίθεση στο κεντρικό σταθμό των λεωφορείων στα προάστια της πρωτεύουσας Abuja σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 άνθρωποι.
Ο χάρτης δείχνει Chibok στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου απήχθησαν οι μαθήτριες
Περισσότερες από 100 μαθήτριες απήχθησαν στο Chibok στη βορειοανατολική Νιγηρία
Δεν υπήρξαν ισχυρισμοί της ευθύνης για οποιαδήποτε από αυτές τις επιθέσεις. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Goodluck Jonathan δεν έχασε χρόνο μετά τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στο κατηγορώντας ισλαμιστική αίρεση Boko Haram, η οποία έχει τρομοκρατούν τους στη βορειοανατολική Νιγηρία για τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Το θέμα της Boko Haram είναι αρκετά άσχημη ιστορία, αλλά εμείς θα το ξεπεράσεις. Το ζήτημα της Boko Haram είναι προσωρινή," δήλωσε ο Jonathan στο χώρο των βομβαρδισμών.
Η τρέχουσα σειρά επιθέσεων σε αντίθεση δραματικά τα λόγια του προέδρου. Αποδεικνύουν πόσο ανήμπορος ο Νιγηριανός κατάσταση είναι στο πρόσωπο της αυξανόμενης βίας. Φέτος μόνο, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1,5000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις που αποδίδονται σε Boko Haram. Όλα διδασκαλία αιωρήθηκε σε Borno πριν από αρκετές εβδομάδες. Σε μια αντίδραση στην αυξανόμενη συχνότητα των επιθέσεων από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές κατά των σχολείων θεωρούν ως δυτικό προσανατολισμό. Οι μαθήτριες είχαν απαχθεί μόλις επέστρεψε στο οικοτροφείο τους να λάβουν τελικές εξετάσεις τους.
Απαγωγείς ήταν μεταμφιεσμένοι ως στρατιώτες
Οι απαγωγείς ισχυρίστηκε ότι είναι στρατιώτες που είχαν έρθει για να αναλάβει τους μαθητές σε ένα ασφαλές μέρος, καθώς είχε ειδοποιηθεί για την επικείμενη επίθεση. Μόνο όταν είχαν επιβιβαστεί στα φορτηγά και τα λεωφορεία αναμονής έκανε τα κορίτσια συνειδητοποιούν ότι είχαν απαχθεί. Κάποιοι διέφυγε πηδώντας από τα κινούμενα οχήματα. Οι άλλοι μεταφέρθηκαν σε άγνωστο προορισμό.
Τα παιδιά έξω από ένα σχολείο στη Νιγηρία
Ο φόβος αναπτύσσεται μεταξύ των γονέων ότι τα σχολεία των παιδιών τους μπορούν να απευθύνονται
Υπάρχουν αναφορές ότι Boko Haram εξτρεμιστές απήγαγαν σκόπιμα μαθήτριες στο παρελθόν για να τους αναγκάσουν να δουλέψουν για αυτούς και η κατάχρηση τους ως «σκλάβες του σεξ».
Αυτά τα γεγονότα λαμβάνουν τρόμο στη Νιγηρία σε ένα νέο επίπεδο. «Το μοτίβο των επιθέσεων έχει αλλάξει», ειδικός σε θέματα ασφαλείας και πρώην ταγματάρχη του νιγηριανού στρατού, Yahaya Shinku, είπε σε μια συνέντευξη με το DW. Η συχνότητα και το εύρος των επιθέσεων έχει αυξηθεί. Μπορούν πλέον να στοχεύουν όχι μόνο προπύργιο Boko Haram της στα βορειοανατολικά, αλλά και σε άλλα μέρη της Νιγηρίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.
Η πιο δραματική αλλαγή, οι παρατηρητές λένε, είναι ότι η τρομοκρατία έχει γίνει αδιακρίτως."Δεν υπάρχει καμία αναγνωρίσιμη σχέδιο στην επιλογή των στόχων», λέει ο Hildegard Berendt-Kigozi, επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αμπούτζα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιθέσεις Boko Haram είχαν ως κύριο στρέφεται κατά των εκπροσώπων του κράτους, όπως είναι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων ή της αστυνομίας ή κατά σχολείων. Το κύριο αίτημά της ομάδας είναι ένα ανεξάρτητο κράτος στη Βόρεια Νιγηρία διέπονται σύμφωνα με ριζοσπαστική εκδοχή του Ισλάμ. Ωστόσο, πολλά χωριά στο βόρειο τμήμα έχουν επίσης επίθεση και μουσουλμάνοι κάτοικοι δολοφονήθηκαν.
Μια προεκλογική οικόπεδο;
Επίσης δεν υπήρχε αναγνωρίσιμο κίνητρο για την επίθεση της Δευτέρας εναντίον των επιβατών στην Αμπούτζα ", εκτός από την γενική αποσταθεροποίηση της Νιγηρίας," λέει ο Berendt-Kigozi.«Κάθε τρομοκρατική ομάδα επιδιώκει να επιβάλει την ιδεολογία της θα πληγεί η αξιοπιστία της με τέτοιες επιθέσεις."
Δύο κύρια πολιτικά κόμματα στη Νιγηρία, Λαϊκή Κόμματος του Προέδρου του Τζόναθαν (PDP) και η αντιπολίτευση Όλα Νιγηρία Λαϊκό Κόμμα (ANPP), έχουν εδώ και καιρό διαπραγμάτευση αλληλοκατηγορίες των αποφάσεων πολιτικού κεφαλαίου από τον τρόμο Boko Haram ή ακόμα και υποστηρίζει την ομάδα. Ο πρόεδρος εννοηθεί ακόμη υπήρχε σχέδιο με στόχο τη μείωση των προοπτικών του για επανεκλογή. Τον Ιανουάριο του 2014 έριξε το σύνολο της ηγεσίας του στρατού και του υπουργού Άμυνας, κατηγορώντας την τελευταία για την κλιμάκωση της βίας.
Η αυξανόμενη πόλωση
Πρόεδρος Goodluck Jonathan
Πρόεδρος Goodluck Jonathan ελπίζει να επανεκλεγεί το 2015
Τα μέλη της αντιπολίτευσης λένε η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για την τρομοκρατία που καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους που ζουν στο κυρίως μουσουλμανικού Βορρά να λάβουν μέρος στις εκλογές. Σημαντικές Yahaya Shinku επίσης υποψιάζεται ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του τελευταίο κύμα της τρομοκρατίας και τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2015. Λέει ότι θα είναι δύσκολο για την Εκλογική Επιτροπή να εργαστούν στις πληγείσες περιοχές. "Πολλοί εργαζόμενοι δεν θα είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους, εάν η Επιτροπή απειλείται."
Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο θεωρίες αλλά όχι αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν γιατί Boko Haram έχει ξεκινήσει αυτή τη νέα στρατηγική ή ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι πίσω από την αδιάκριτη βία. Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τα αίτια και ποια θα είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτά, λέει ο Berendt-Kigozi. Τι είναι ορατά είναι τα αποτελέσματα ο τρόμος έχει για την κοινωνία στο σύνολό της. Ο πληθυσμός γίνεται όλο και πιο πολωμένο. Νιγηρία κατοικείται σχεδόν εξίσου από χριστιανούς και μουσουλμάνους. «Για μία πλευρά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι όλα οφείλονται σε ισλαμιστές εξτρεμιστές, σε Boko Haram», λέει ο Berendt-Kigozi. Αλλά για άλλους είναι καθόλου σαφές. Δεν πιστεύουν ότι οι ισλαμιστές θα σκοτώσει τους συναδέλφους τους πιστούς. Και ενώ Berendt-Kigozi ελπίζει ότι η βομβιστική επίθεση Abuja θα ενώσει τους Νιγηριανούς κατά της τρομοκρατίας, φοβάται ότι "η κοινωνία θα γίνει μόνο πιο πολωμένο."

Απαχθείς κορίτσια αναδεικνύουν πολλές προκλήσεις ασφαλείας της Νιγηρίας

Boko Haram ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθήτριες, μία ημέρα μετά ο Πρόεδρος Goodluck Jonathan διέταξε τριήμερη κλείσει από την πρωτεύουσα Αμπούτζα κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου.
Boko Haram ηγέτης Abubakar Shekau τη Δευτέρα (05.05.2014), ισχυρίστηκε ότι η ισλαμική μαχητική ομάδα ήταν πίσω από την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθήτριες από την βορειοανατολική Νιγηρία.
«Εγώ είμαι αυτός που τους απήγαγαν," ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στη Νιγηρία, δήλωσε ως μέρος μιας ηχογραφημένο μήνυμα κυκλοφόρησε σε πολλές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης.Shekau προειδοποίησε επίσης ότι περισσότερες επιθέσεις "θα ακολουθήσουν σύντομα."
«Εγώ θα τα πουλήσουν στην αγορά", δήλωσε ο Shekau σε ένα βίντεο εγγραφής.
Οι έφηβες απήχθησαν στις 14 Απριλίου από ένα οικοτροφείο στην αγροτική πόλη του Chibok, κοντά Borno κράτους στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας.
Σύμφωνα με έναν διαμεσολαβητή, δύο από τα κορίτσια πέθαναν από δάγκωμα φιδιού και περίπου 20 από αυτούς είναι άρρωστοι.
Έκρηξη βόμβας στην Αμπούτζα
Boko Haram είπε ότι ήταν πίσω από θανατηφόρα επίθεση Αμπούτζα την 1η Μαΐου
Ήταν, επίσης, αναφέρει το AFP, όπως λέγοντας ότι οι Χριστιανοί μεταξύ των κοριτσιών έχουν αναγκαστεί να ασπαστούν το Ισλάμ.
Mustapha Γκανά, ο πατέρας ενός από τα κορίτσια και ένας συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού είπε DW, γονείς και μια τοπική ομάδα vigilante είχε επιχειρήσει μια αναζήτηση για τα κορίτσια. "Δεν ήταν δυνατό για μας να τους πάρει, επειδή οι αντάρτες καλά οπλισμένοι," Γκανά είπε προσθέτοντας ότι ήταν πρόθυμος να συνοδεύσει το στρατό στη ζούγκλα.
«Εμείς οι γονείς είναι έτοιμοι να πάνε μαζί τους, ακόμη και αν θα πρέπει να θανατωθούν."
Ο επικεφαλής της διαδήλωσης των κοριτσιών συνελήφθησαν
Νιγηρίας αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα Naomi Mutu, η γυναίκα πίσω από τη μαζική διαδήλωση ονομάστηκε "Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας." Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων DPA Naomi είχαν συλληφθεί στις Chibok.
Η σύλληψη φέρεται να διέταξε από Πρώτη Κυρία υπομονή Jonathan, αν και, όπως η σύζυγος του προέδρου που δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να δώσει τέτοιες διαταγές. Το γραφείο της αρνήθηκε αργότερα υπήρχαν συλλήψεις.
Η κυβέρνηση του προέδρου Jonathan είναι ολοένα και αντιμετωπίζει επικρίσεις για την αποτυχία να ελευθερώσει τα κορίτσια. Οι διαμαρτυρίες σε μεγάλες πόλεις της Νιγηρίας έχουν διεξαχθεί για να δείξει την απογοήτευση με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.
Η αστυνομία της Νιγηρίας παραδέχθηκε πρόσφατα πάνω από 300 κορίτσια είχαν απαχθεί. Από τον αριθμό αυτό, 276 παραμένουν σε αιχμαλωσία και 53 κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους.
Abuja κλείσει
Εν όψει της απειλής για την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Jonathan έχει παραγγείλει ένα πλήρες κλειδαριά κάτω από την πρωτεύουσα Αμπούτζα. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε το μέτρο είχε ως στόχο να αποσυμφορηθεί η πόλη, καθώς φιλοξενεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που αρχίζει την Τετάρτη (07/05/2014).
"Σας απευθύνουμε έκκληση Νιγηριανοί που ζουν στην Αμπούζα για να καταλάβουν με την κυβέρνηση, επειδή πιστεύουμε ότι αντί να σας κρατήσουν για πέντε έξι ώρες και δεν θα φτάσετε στον προορισμό σας καλύτερα να μείνω πίσω στο σπίτι,» δήλωσε ο Jonathan.
Ωστόσο, Tam Breme, κάτοικος της Abuja είπε DW ανταποκριτής Ben Shemang, κίνηση Jonathan ήταν αποτέλεσμα των αυξανόμενων προκλήσεων της ασφάλειας.
Ένας Νιγηριανός στρατιώτης μέσα σε ένα θωρακισμένο φορέα
Στρατιωτική της Νιγηρίας έχει επικριθεί για τις εκτελέσεις χωρίς δίκη
"Αν Abuja είναι να κλείσει για 3 ημέρες, νομίζω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξετάσει εύλογο χρονικό διάστημα για να εξετάσει το θέμα της διαμαρτυρίας."
Παρά την αύξηση του αριθμού των επιθέσεων στην Αμπούτζα, ο Πρόεδρος είπε το έθνος σε μια τηλεοπτική «συνομιλίας μέσα» πιστεύει ότι η χώρα κερδίζει τον πόλεμο κατά της Boko Haram ισλαμιστές.
Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα της εξέγερσης μόνο φέτος.
πρόσθετη υποβολή στοιχείων από Ben Shemang στην Αμπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


NO COMMENTS!