BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις ο Τσοχατζόπουλος - το σχεδιάγραμμα της οργάνωσης

Ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις ο Τσοχατζόπουλος - το σχεδιάγραμμα της οργάνωσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πριν 13' |
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις
Ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις ο Τσοχατζόπουλος - το σχεδιάγραμμα της οργάνωσης
      
Ως η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που έδρασε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από την ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, στο οποίο εμπλέκονται σύμφωνα με τη δικογραφία συνολικά 37 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην υπουργός, δικηγόροι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί.

Ως ηγετικά στελέχη φέρονται από την αστυνομία, οι κρατούμενοι των φυλακών Παναγιώτης Βλαστός 44 ετών, Γιάννης Σκαφτούρος 46 ετών και Βασίλης Στεφανάκος 54 ετών, ενώ σημαντικό ρόλο φέρεται ότι είχε ο καταζητούμενος για την ένοπλη ληστεία τον περασμένο Αύγουστο στο Δίστομο και ως συνεργάτης του Νίκου Μαζιώτη, Σπύρος Δραβίλας 34 ετών.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στις 16/04, 15/05 και 16/07/2014, στο σπίτι του συγκατηγορούμενου του πρώην υπουργού για την υπόθεση των εξοπλιστικών, Γιάννη Σμπώκου, και στην επιχείρηση της αδελφής του με σκοπό την εκβίαση. Την εντολή για τις βομβιστικές αυτές επιθέσεις φέρεται ότι έδωσε ένας από τους τρεις έγκλειστους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, την υπόθεση χειρίστηκε η Ασφάλεια, ωστόσο, συνέδραμε ουσιαστικά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών που συμμετείχαν ουσιαστικά στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση.



Από τα 37 άτομα, συνελήφθησαν συνολικά 17, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και γνωστός δικηγόρος που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε δωροληψία, καθώς και έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας έχει ταυτοποιηθεί, κι ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροληψία και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι χρήματα που προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αφού ξεπλύθηκαν χρησιμοποιήθηκαν σε εγκληματικές ενέργειες. Επίσης, εξετάζεται η εκδοχή να τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητο της τότε διευθύντριας Φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, στις 07.06.2013 στη Δάφνη, ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός της ΕΚΑΜ, ο οποίος συνελήφθη ως συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού και συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία ως σημαντικό μέλος της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την έκρηξη αυτή είχε αναλάβει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Σημειώνεται ότι είναι τόσα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από παρακολουθήσεις τηλεφώνων και έρευνες που η ογκοδέστατη δικογραφία για την υπόθεση υπερβαίνει τις 120 σελίδες. Το διαβιβαστικό που εστάλη στην αστυνομία είναι πάνω από 800, κοντά στις 900 σελίδες και αφορά όλο το πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις.

Όπως ανέφερε ο ταξίαρχος κ. Στάθης, στο πλαίσιο των ερευνών εκ των άλλων έχουν εξιχνιαστεί οι εξής σοβαρές περιπτώσεις:

-Η βομβιστική απόπειρα με 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 πυροκροτητές, 2 κομμάτια βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο και κομμάτια στουπιού, που εντοπίστηκαν έξω από σπίτι στη Μεταμόρφωση την 1 Ιανουαρίου.

-Η βομβιστική επίθεση στην οικία της προέδρου Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή, στην οδό Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι. Η κ. Καλαϊτζή είχε χειριστεί την υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας για τη συγκεκριμένη δικαστικό λειτουργό, υπήρχε συμβόλαιο θανάτου, αλλά ο το άτομο που είχε αναλάβει την εκτέλεση του συμβολαίου, συνελήφθη λίγες ημέρες πριν τη σχεδιαζόμενη ανθρωποκτονία, γι΄αυτό προχώρησαν σε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της

-Τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην πολυκατοικία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων, Σοφίας Πετράκη, η οποία χειριζόταν την υπόθεση της απόπειρας απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, οι σκοποί των μελών της οργάνωσης ήταν να αποκομίζουν από την παράνομη δραστηριότητα χρηματικά ποσά προβαίνοντας σε αρπαγές προσώπων, εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες αντιπάλων και άλλων προσώπων, συμβόλαια δηλαδή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προστασία καταστημάτων, χορήγηση τοκογλυφικών δανείων. Παράλληλα, ασκούσαν ψυχολογική βία και εκτόξευαν απειλές σε βάρος ζωής ατόμων, όπως δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με σκοπό να κάμψουν τις αντιστάσεις αυτών και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως να προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και τα όμοια. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούσαν δωροδοκίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, καθώς και εκείνων των ατόμων, τα οποία διευκόλυναν της ευρύτερη δράση της ομάδας - πρόσωπα έμπιστα κυρίως με συγγενικό η ειδικότερο συνεκτικό δεσμό.

Επιπλέον, τα μέλη του κυκλώματος προσάρμοσαν τη μεθοδολογία δράσης τους και εφάρμοσαν κανόνες συνωμοτικότητας, δηλαδή θωράκισαν τον τρόπο επικοινωνίας δίνοντας προφορικές και γραπτές εντολές στα περιφερειακά ή στα διασυνδεμένα μέλη της ομάδας και τη διάταξη παράνομων πράξεων και κατόπιν, έως τις τελευταίες λεπτομέρειες, κανόνιζαν αυτοί συμπληρωματικά ή με συνθηματικό τρόπο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, κυρίως με διάφορα κινητά τηλέφωνα που εισάγοντο με τη βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές ή από τα καρτοτηλέφωνα των φυλακών ή με την αλληλογραφία μηνυμάτων. Γι΄αυτό είχαν ορίσει συνθηματικές εκφράσεις, γνωστές στη γλώσσα των κακοποιών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάθε φορά για τη διάπραξη των αδικημάτων. Τις εντολές, τις γραπτές και προφορικές τις έδιναν πάντα δια ζώσης, σε κρατουμένους που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, σε άτομα τα οποία διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, σε επίορκους σωφρονιστικούς ή και αστυνομικούς και μέσω γραπτής και εικονικής αλληλογραφίας, μετέφεραν τις εντολές στους αποδέκτες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διάπραξης των κακουργημάτων.

Ατομα που συμμετείχαν στην επιμέρους διάπραξη κάθε έκνομης ενέργειας, λειτουργούσαν σαν «πυρήνες», δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Αυτός που λάμβανε την εντολή τη μετάφερε σε τρίτο πρόσωπο, μοιράζοντας τους ρόλους υπό τη συνεχή τηλεφωνική, γραπτή καθοδήγηση των αρχηγών μέσα από τη φυλακή.

Τέλος, σύμφωνα με τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έχει κατατεθεί ότι ένα εκ των αρχηγικών μελών διαπραγματευόταν την αγορά πλοίου, προκειμένου προφανώς να μεταφέρει είτε παράνομους μετανάστες, είτε ναρκωτικά και όπλα. Νομιμοποίηση παράνομων εσόδων γινόταν είτε με την μορφή επενδύσεων, είτε με τοκογλυφικά δάνεια.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αμείβονταν ανάλογα με την συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις π.χ. τοποθέτηση ενός χαμηλής -ενδεχομένως- ισχύος εκρηκτικού μηχανισμού, κοστίζει 2.000 ευρώ στο τιμολόγιο τους.

Από την ΕΛ. ΑΣ δόθηκε στη δημοσιότητα και σχεδιάγραμμα, στο οποίο φαίνονται οι τρόποι διασύνδεσης των μελών της οργάνωσης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης: «Με μεγάλη χαρά και σήμερα, όπως για πολλοστή φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, συγχαίρω τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τους άνδρες και γυναίκες των Υπηρεσιών Ασφαλείας για τα πολλαπλά κτυπήματα, που έχουμε καταφέρει, στην προσπάθειά μας να εξαρθρώσουμε τo βαρύ ποινικό έγκλημα και την τρομοκρατία.

Σήμερα άλλωστε, με την επιτυχή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύονται οι ενδείξεις για τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών εγκληματιών, εφόσον αποδεικνύονται πλέον ταυτόσημοι και αλληλοκαλυπτόμενοι ρόλοι μεταξύ αυτών.
Θα συνεχίσουμε με την ίδια μεθοδικότητα, εργατικότητα και αυταπάρνηση τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφής παραβατικότητα. Αποτελεί κοινωνική απαίτηση και εθνική ανάγκη η Αστυνομία να παρέχει προστασία και ασφαλές περιβάλλον στον πολίτη, διασφαλίζοντας την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα σε Γαλλία και Βέλγιο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Anti-Charlie Hebdo protests in Niger's capital turn violent

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιαν 2015
Violence breaks out in Niger's capital Niamey during protests against French satirical newspaper Charlie Hebdo. Rough Cut (no reporter narration).


Daily life in Iraq's Kurdish city of Erbil

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιαν 2015
In Iraq, some of the heaviest fighting between ISIL fighters and Kurdish Peshmerga forces is taking place outside Erbil, the capital of the autonomous Kurdish region. But people in the city itself enjoy a high degree of comfort and security, thanks to its own Peshmerga army. Al Jazeera's Mohammed Adow reports from Erbil.


Travel for All: Around the World in a Wheelchair

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιαν 2015
Our core belief is that travel is a force for good when practised responsibly, that travel enriches those who are touched by it either directly or indirectly. Travelling with a disability requires a lot of organisation, but information on accessibility is often hard to find. Around 50% of people with a disability would travel more if they could be sure more accessible facilities were available.


Eerie drone footage shows 'total destruction of Ukraine's international ...

Why We Know So Little About The Horror In Northeast Nigeria


Why We Know So Little About The Horror In Northeast Nigeria


The assault on the fishing town Baga and 16 surrounding communities in Borno statebegan on Jan. 3. Two weeks later, crucial details about what took place remain unclear.
Witnesses described the mass slaughter of men, women and children, and many estimated that hundreds of people had been killed. A senior official in the Borno state government told the BBC that some 2,000 people were dead. The Nigerian military has fiercely disputed this figure, saying on Monday that 150 people, including Boko Haram fighters, had been killed.
How Boko Haram was able to take control of the area is also subject to dispute. Civilian militia fighters told the Associated Press that the army ordered them to withdraw, leaving Baga defenseless. Soldiers at a nearby military base that wascaptured by Boko Haram fought back for almost nine hours, but received no reinforcements and eventually dumped their weapons and ran, eyewitnesses and a local official told The Guardian. Nigeria's national security spokesman said Monday that military reinforcements were battling Boko Haram in the area, but one Baga resident told CNN there was no sign of the forces.
nigeria
People take refuge on Jan. 14, 2015, from Boko Haram's attack in nearby Baga. (Mohammed Abba/Anadolu Agency/Getty Images)

Why is it so difficult to confirm even basic facts about what happened in Baga? The BBC notes that the Nigerian government did not provide any information until several days after the massacre. When officials did confirm the attack, details were scant. The scale of the destruction has trickled out in horrifying eyewitness accounts as well as satellite images of the razed towns released by Amnesty International and Human Rights Watch.
Part of the confusion arises from the difficulty of getting information from isolated communities in northeast Nigeria. The sparsely populated, largely impoverishedregion has become even more isolated due to years of Boko Haram violence. The militants have blown up telecommunications infrastructure in the northeast, leaving patchy Internet and cell phone access. Few local or international journalists are able to travel to the areas under relentless assault from Boko Haram. Even the state governor has not been able to get to Baga since the attacks, according to The New Yorker.
"People have to physically travel out of the area in order to provide information," Osita Benjamin Chidoka, a senior official in the Nigerian government, told The WorldPost. He said the national government had released information about the attacks as soon as it could possibly be confirmed. The vast desert terrain also affects how long it takes the military to send reinforcements, said Chidoka, adding the army was conducting the "fastest possible intervention without losing other areas under their control."
nigeria satellite
Satellite image of what's left of Doro Baga taken on Jan. 7, 2015, following Boko Haram's attack. (Digital Globe/Amnesty International)

It is also hard to assess the true scale of the killing and destruction while fighting still rages around Baga. Fleeing residents said bodies litter the area, but no one had stayed behind to count them. Local officials told CNN on Monday that it was still not safe for authorities to collect the dead for burial.
Politics may factor into the confusion. Nigerian President Goodluck Jonathan, up for re-election next month, has been sharply criticized for failing to speak out about the devastation in Baga while condemning the terror attacks in Paris. Critics have long accused him of ignoring violence in the northeast, and his administration's failure to rescue more than 200 schoolgirls kidnapped by Boko Haram last year is a particular sore spot.
"The military tries to downplay incidents they find embarrassing," Nnamdi Obasi, senior Nigeria analyst for the International Crisis Group, told The WorldPost. The president has no interest either in discussing an insurgency that has so damaged his reputation while he is on the campaign trail, Obasi said.
nigeria baga
Houses were burnt during a clash between insurgents and soldiers on April 25, 2013, in Baga. (Pius Utomi Ekpei/AFP/Getty Images)

Nigeria's governance problems, including a sluggish bureaucracy and little sense of accountability to the public, may have hampered the government's response to the attacks, Obasi said.
The government, meanwhile, accuses its critics of exaggerating the casualties from the Boko Haram insurgency and the problems with the military in order to make it look bad. "Everywhere in the world there is bipartisan consensus against terrorism, except in Nigeria where this consensus is not strong," Chidoka said. "In an election year, people want to paint the government as incompetent."
"Misinformation and manipulation of information cuts across both sides," Obasi said. "People in the northeast feel shut out of power," he said, explaining that local politicians are angling to regain influence and believe that their region has been neglected by successive leaders hailing from Nigeria's south.
On Thursday, President Jonathan visited the Borno state capital, Maiduguri, for the first time since March 2013. Yet local distrust runs deep. Baga has been razed to the ground before, in April 2013, but the earlier destruction came at the hands of government soldiers in revenge for a Boko Haram attack on their forces, according to human rights groups and reporting at the time.

Never too old to fight

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιαν 2015
Sixty-seven-year-old granny from western Ukraine learns how to fight at volunteer riflery training camp. Deborah Lutterbeck reports.


Nepal Protesters Demand A Constitution And A Deadline For It



Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιαν 2015
Nepal hasn't had a constitution for almost a decade, and the government is missing deadlines due to partisan politics. Tired of waiting, protesters are in the streets, demanding a draft by the Jan. 22 deadline.

Land of ice and fire: Aerial footage shows huge volcanic eruption in Ice...

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιαν 2015
Aerial footage shows lava pouring from Iceland's Bardarbunga volcano, five months after it began to erupt in August last year. Report by Sophie Foster.


President Obama Meets with the Prime Minister of the United Kingdom

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιαν 2015
On January 16, 2015, President Obama delivered remarks after meeting with Prime Minister David Cameron of the United Kingdom.

Raw: Peshmerga Forces Depart for Kobani

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιαν 2015
A third batch of Peshmerga soldiers departed from Irbil in Iraq on Thursday bound for Kobani in Syria to fight alongside Syrian Kurds against the Islamic State group. (Jan. 15)


Revolution in Burkina Faso: The Fall of Compaoré

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιαν 2015
In late October, the landlocked African nation of Burkina Faso saw the end of its president’s 27-year-long reign. A popular revolution terminated Blaise Compaoré’s term after he tried to change the constitution so that he could run for a fifth consecutive term.

Cornered by an angry mob in his presidential palace, "Beau Blaise" fled the country along with his entourage as protesters torched the National Assembly and other symbols of the old regime.

Now in exile, Compaoré is rumored to be living in luxury on the Ivory Coast. In Burkina Faso, a new transitional government has emerged, led by President Michel Kafando and his prime minister, Lieutenant-Colonel Yacouba Isaac Zida.

VICE News went to the streets of Burkina Faso’s capital of Ouagadougou in the midst of the revolution to document the final hours of Compaoré’s reign.