BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014




10 Photos of Indonesia's Deadly Volcanic Eruption


10 Photos of Indonesia's Deadly Volcanic Eruption


BY FRAN BERKMAN1 day ago

At least 14 people died when an Indonesian volcano erupted Saturday, following months of increased activity.

As of Saturday afternoon, the reported death toll was 14, but that number could increase, according to the Associated Press, citing officials. Four high-school students and their teacher, as well as a local television journalist, were among those killed by Mount Sinabung's eruption.


SEE ALSO: Erupting Volcano Seen From Space

The eruption was not entirely unexpected. As Sinabung became increasingly volatile, tens of thousands of people evacuated the regions around the volcano in Namantaran, North Sumatra over the past few months.

Following decreased activity, nearly 14,000 people who lived outside a three-mile volcanic danger zone were allowed to return to their homes on Friday, the AP reported. Just a day later, the volcano erupted multiple times, sending lava up to 2.8 miles away.

Indonesia is no stranger to volcanic and seismic events. The Southeast Asian country is part of the "Ring of Fire" encircling the Pacific Ocean; it contains 75% of the world's active volcanos, and nearly 90% of the world's earthquakes take place there.

Take a look at 10 photos, below, which show the scale and devastation of Saturday's eruption.

Warning: Some of the images below are graphic in nature.






A resident looks at giant volcanic ash clouds from a village in Karo district during the eruption of Mount Sinabung. Fourteen people, including four schoolchildren, were killed after they were engulfed by scorching ash clouds, officials said.
IMAGE: CHAIDEER MAHYUDDIN/AFP/GETTY IMAGES





A resident runs away to escape from hot volcanic ash clouds engulfing villages in Karo district during the eruption of Mount Sinabung.
IMAGE: SUTANTA ADITYA/AFP/GETTY IMAGES





A giant cloud of hot volcanic ash clouds engulfs villages in Karo district.
IMAGE: CHAIDEER MAHYUDDIN/AFP/GETTY IMAGES





Indonesian residents attempt to rescue victims following the eruptions.
IMAGE: SUTANTA ADITYA/AFP/GETTY IMAGES





Relatives carry a coffin containing the body of a victim of the Mount Sinaburg eruption, at a hospital in Kabanjahe, North Sumatra, Indonesia.
IMAGE: BINSAR BAKKARA/ASSOCIATED PRESS





Residents flee from the hot volcanic ash clouds engulfing villages in Karo district.
IMAGE: SUTANTA ADITYA/AFP/GETTY IMAGES





A victim's body lies amongst ash following eruptions of Mount Sinabung.
IMAGE: SUTANTA ADITYA/AFP/GETTY IMAGES





Villagers watch as Mount Sinabung releases pyroclastic flows during the eruption. The rumbling volcano in western Indonesia has unleashed fresh clouds of searing gas, killing a number people and injuring few others.






Rescuers recover the body of a victim covered with hot volcanic ash at a village in Karo district .
IMAGE: SUTANTA ADITYA/AFP/GETTY IMAGES





A relative weeps after identifying a victim of the eruption of Mount Sinabung, at a hospital in Kabanjahe, North Sumatra, Indonesia.
IMAGE: BINSAR BAKKARA/ASSOCIATED PRESS

Τι προβλέπει το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά


Τι προβλέπει το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά



Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου στην Κεφαλονιά ( λόγω του νέου ισχυρού σεισμού, την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 (Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΪΟΓΛΟΥ).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:


Νέος ισχυρός σεισμός, ο οποίος θεωρείται μετασεισμός εκείνου της 27ης Ιανουαρίου, ξύπνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας την Κεφαλονιά. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ζημιές σε σπίτια και στο λιμάνι του Ληξουρίου και 16 μικροτραυματισμούς από πτώσεις αντικειμένων. Οπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών «Δευκαλίων» για την ανακούφιση των πληγέντων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο του σχεδίου μεταβαίνουν άμεσα στο νησί:

- Ενα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (τρεις ομάδες των δέκα ατόμων και τρεις γιατρούς), δύο γαιοπροωθητές, έντεκα σκηνές των δέκα ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης. Το C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.
- Ενα αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει κυβερνητικό κλιμάκιο.
- Το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα. Το ΙΚΑΡΙΑ βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.
- Επιπλέον έχει τεθεί σε ετοιμότητα άλλο ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς.
Τον συντονισμό έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μεταβαίνει στην Κεφαλονιά με το C-27J. Στο αεροσκάφος επιβαίνει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά στις 05:08 της Δευτέρας, είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με τον σεισμό της 27ης Ιανουαρίου: σε θαλάσσια περιοχή, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς ο κρατικός μηχανισμός

Στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από τον σεισμό στην Κεφαλονιά θα βρεθεί σήμερα όμως και το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, το υπουργείο θα στείλει στο νησί κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων γιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας και γενικής ιατρικής). Επίσης, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), θα σταλεί κλιμάκιο τριών γιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός).

Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται ένας αυτοκινούμενος ξηρός κλίβανος χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού και μία αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σημειώνεται ότι, ήδη, έχει ζητηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς να τεθούν σε ετοιμότητα 25 γιατροί - μέλη του, ζωτικών ειδικοτήτων, για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας.

Στο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς, προκειμένου να επιθεωρήσει από κοντά ζημιές σε λιμενικές υποδομές, που προκάλεσε ο πρωινός σεισμός, μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάσης Χριστόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας θα συνοδεύεται από τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα επιθεωρήσει και θα καταγράψει τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού και θα συντονίσει τις ενέργειες αποκατάστασής τους.

Παραλληλα, ενισχυμένη με 20 αστυνομικούς, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, είναι η αστυνομική διεύθυνση Κεφαλληνίας, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού και να παρέχεται η όποια βοήθεια χρειαστεί σε υπηρεσίες και πολίτες.

Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είχαν αντικαταστήσει πριν από λίγες ημέρες τους πρώτους 30 αστυνομικούς που είχαν μεταβεί στην Κεφαλονιά, αμέσως μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, στις 26 Ιανουαρίου. Οι 20 αστυνομικοί είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν στην Κεφαλονιά μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου.

Ενα C-27 και ένα αρματαγωγό αναχωρούν επίσης εντός της ημέρας μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Με προορισμό την Κεφαλονιά αναχώρησε το πρωί από την Πάτρα και Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ. Οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να επιθεωρήσει τα μέτρα πολιτικής προστασίας στο νησί. Τον κ. Δένδια, συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, που θα συντονίσει μαζί με τον υπουργό όλες τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας στο νομό.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δήμητρα Σαχπάζη , όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μετασεισμό του προηγούμενου και ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος χώρος. " Σείεται η μισή Κεφαλονιά. Υπάρχουν πολλά ρήγματα, το ένα κοντά στο άλλο. Είμαστε σε επιφυλακή, περιμένουμε κι άλλες δονήσεις ιδίου ή μικρότερου μεγέθους..."

“Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή” πρόσθεσε η κα. Σαχπάζη.

Για "κομμάτι της ίδιας ακολουθίας" με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζαχος, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Ζημιές και μικροτραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό

Ο πρωινός σεισμός ήταν ισχυρότατος και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν ζημιές, στο λιμάνι και στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου κατέρρευσε ένας μαντρότοιχος στην είσοδο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για κατολισθήσεις σε δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν εννιά μικροτραυματισμούς απο πτώσεις αντικειμένων.

“Η Κεφαλονιά αντέχει, αυτό αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά. Ολα είναι υπό έλεγχο, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και ο κόσμος αντιδρά με μεγάλη ωριμότητα…” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Ευάγγελος Κεκάτος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε κ. Κεκάτος, θα γίνουν επανέλεγχοι σε όλα τα σχολεία από αρμόδιους μηχανικούς του υπουργείου Παιδείας, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στο νησί ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η επίσκεψη του κ. Αρβανιτόπουλου ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα για να επιθεώρησει τις σχολικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Αντικρουόμενες απόψεις για το μέγεθος του σεισμού

Η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στις 05:16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ίδιο μέγεθος κατέγραψε και το Ευρωμεσογειακό Ινστιντούτο.

“Ολα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους” δήλωσε σχετικά η Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστντιτούτου. “Αν δειτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή…”

IMAGE FROM SPACE

Our oasis in the vast Universe. Photo taken by a human living and working on the International Space Station 12 December 13. — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto


On September 6, 1620, a ship with her passengers and crew set sail from Plymouth Harbor in England on a 3,000-mile voyage across the Atlantic Ocean to the “new world,” planning to drop anchor where eleven years earlier the explorer Henry Hudson sailed in what is now New York Harbor, at the mouth of the river that bears his name (left-bottom). Sixty-six days later, on November 21, buffeted by ocean winds and with winter fast approaching, the ship known as the Mayflower instead dropped anchor at the sight of Provincetown, the hooked sheltering harbor on the eastern edge of Cape Cod on the right of this picture. This voyage is remembered with Thanksgiving in the United States - rooted in the harvest of the following autumn - and made possible because of the help of the native population. A little less than 400 years later, a ship with her crew peacefully orbit Earth, unimaginable to explorers, natives and new settlers of the early 17th century, yet made possible by cooperation among nations in the 20th and 21st – pilgrims’ progress.
 — μεOsvaldo Marcondes Azeredo Neto

The power of the sun in the palm of her hand - NASA astronaut Suni Williams. Good morning! — με Cosme SouzaChristiane CorrêaAne MarchonCesar Pontes,Regheg YokOsvaldo Marcondes Azeredo Neto καιJames Raymond Redfern

Thought for this Monday from Ray Bradbury: "We are an impossibility in an impossible universe"- Yet all things are possible in our own little world. — μεOsvaldo Marcondes Azeredo NetoIsabelle de Steigerκαι Carla Sagan

Comet Lovejoy on the approach to South America, Christmas Eve 2011.



Good morning! Nevado del Tolima stretches toward the sun from its birthplace among the Andes Mountains in Colombia, its shadow promising a new day. With thanks to NASA astronaut Doug Wheelock. — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto

Good morning. Rick Mastracchio's orbital perspective of Australian desert sand and salt. Beautiful, and oh so hot!

Good Sunday with the spectacular seascape of southern Florida and the Bahamas 

Προσθήκη λεGood morning. One of the most beautiful things to see from space - the turquoise blue waters of the Bahamas. There aren’t too many places on Earth where there are such broad, eye catching expanses of coral reefs. Florida is at bottom

Good morning. Rick Mastracchio's lovely view of the Bahamas. — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto

What a superb picture of the Florida peninsula with the Bahamas 'sneaking" into this shot taken from the International Space Station.

Too hot? Too cold? From the orbital perspective of astronauts and cosmonauts living and working together on the International Space Station, the Cuban and Bahamian islands in the Caribbean look to be just about right.

Good morning everyone! The The New York Times is featuring an article about the impact of rising lakes on the lives and livelihoods of people who live near Lago Enriquillo in the Dominican Republic. From the orbital perspective of astronauts and cosmonauts living and working in space, it's easy to see the larger vulnerability of the island the Dominican Republic shares with Haiti in the Caribbean Sea. The Times article brings us closer to the challenges facing one group of our fellow Earthlings. Lago Enriquillo is visible in the top 1/3 of this picture taken from the International Space Station

Migratory birds have settled into their winter digs after crossing the Strait of Gibraltar. — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto

Good morning. The Gulf of Sidra at the northern coast of Libya (left) from the orbital perspective of astronauts and cosmonauts living and working together on the International Space Station 5 January 2014

New year greetings to our friends in Moscow.

Good morning. Summer approaches South America's frontier in this snap of of Patagonia from Rick Mastracchio 6 December 2013. — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto

Good morning. If you are looking for some peace and quiet, either of these neighboring atolls in French Polynesia should do nicely. Essentially uninhabited by humans, Pinaki (left) and Nukutavake beckon astronauts, cosmonauts and Earthlings from their little spots in the South Pacific Ocean about half way between South America and Australia. — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto

Nelson Mandela took the long view of South Africa, and of Spaceship Earth. Ad astra via NASA's Earth Observatory http://1.usa.gov/19KUC6l — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto

Good morning. The Great Pyramids at Giza: the first of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain in the care of humans living in the modern world, from the orbital perspective of humans living and working in space 13 November 2013. — μεOsvaldo Marcondes Azeredo Neto

An icy stare from these volcanoes on the Kamchatka Peninsula - there's dozens more were they come from - the result of violent forces deep within Earth's ocean. — με Osvaldo Marcondes Azeredo Neto