BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

The Cuban Land Snail !!


Η θέση του Πούτιν για τη Συρία - Όλη η συνέντευξη του Πούτιν μεταφρασφμένη(Βίντεο)

Συνάντηση 20 λεπτών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη είχαν τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρ’ όλο που αρχικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αποκλειστεί. Όπως αναμενόταν, στη συνάντηση δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της Συρίας.

«Με τον Ομπάμα διαφωνήσαμε, αλλά ακούσαμε ο ένας τον άλλο» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ είχε αναφερθεί στη συνάντηση της Παρασκευής. «Όχι, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων» είπε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε για την επίθεση με χημικά όπλα τους αντιπάλους του συριακού καθεστώτος, κάνοντας λόγο για «προκλητική ενέργεια» και πρόσθεσε ότι μία στρατιωτική επίθεση που θα τιμωρεί τη Συρία, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και θα καταπνίξει την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να στηρίζει τη Συρία. «Εάν θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα τη βοηθήσουμε. Τη βοηθάμε τώρα. Παρέχουμε όπλα, συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα και ελπίζω ότι θα συνεργαστούμε περισσότερο και στον ανθρωπιστικό τομέα. Για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους -τους πολίτες- που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση σήμερα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναζητούσε τη στήριξη των ξένων ηγετών, είπε ότι οι περισσότεροι ηγέτες συμφώνησαν μαζί του ότι την επίθεση με τα χημικά όπλα διέπραξε το καθεστώς Άσαντ.

Πρόσθεσε ότι οι διαφωνίες που εκφράστηκαν, αφορούσαν το εάν θα έπρεπε να γίνει χρήση στρατιωτικής ισχύος χωρίς την στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παραδέχθηκε ότι για την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας είναι απαραίτητη μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα τέτοια επίθεση.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη ψηφοφορία του Κογκρέσου για την έγκριση ή απόρριψη της πρότασης για στρατιωτικό πλήγμα περιορισμένης εμβέλειας, ο Μπ.Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Αρνήθηκε, πάντως, να πει εάν θα προχωρήσει σε μία επίθεση, σε περίπτωση που το Κογκρέσο απορρίψει ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία.

«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει την Τρίτη διάγγελμα για τη Συρία στον αμερικανικό λαό.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκόλυνε τον πλήρη διάλογο για τη Συρία» είπε ο Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τον διάλογό του με τον Ρώσο ομόλογό του «ειλικρινή και εποικοδομητικό».

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει τελικά να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους για να συνεργαστούν προς μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι εκτιμά την στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο θέμα της Συρίας.




«Δεν ζητήθηκε έκδοση του Σνόουντεν»

Στη συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα δεν συζητήθηκε το θέμα του Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν του ζητήθηκε από τον Ομπάμα η έκδοση του πρώην τεχνικού σε εταιρεία που συνεργαζόταν με την NSA.

«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο» είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην παραχώρηση προσωρινού ασύλου στον Σνόουντεν, μία κίνηση που έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

«Η έκδοση του Σνόουντεν θα ήταν αδύνατη, καθώς δεν διέπραξε εγκλήματα στο έδαφός μας» τόνισε.

«Το θέμα του Σνόουντεν δεν αναφέρθηκε» επιβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Διχασμένη η G20 για τη ΣυρίαΜε τους περισσότερους ηγέτες να παραδέχονται ότι οι χώρες-μέλη της G20 εμφανίστηκαν διχασμένες σε σχέση με την ανάγκη στρατιωτικής δράσης, κάθε πλευρά προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι περισσότερα από τα μισά κράτη τάχθηκαν κατά της στρατιωτικής δράσης, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έντεκα από τα έθνη της G20 καταδίκασαν τη χρήση χημικών όπλων και ζήτησαν ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.
«Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς» ανέφερε ανακοίνωση των έντεκα κρατών.

«Καλούμε να υπάρξει μια ισχυρή διεθνή απάντηση σε αυτή τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και των συνειδήσεων, η οποία θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού του είδους η θηριωδία θα πρέπει να μην επαναληφθεί ποτέ. Αυτοί που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν» ανέφερε η ανακοίνωση που υπογράφουν ηγέτες και αντιπρόσωποι από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, τη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν κάνει ξεκάθαρη αναφορά σε στρατιωτικό πλήγμα.

Η αμερικανο-ρωσική διένεξη για τη Συρία κυριάρχησε στη Σύνοδο της G20, με εκατέρωθεν κατηγορίες και δηλώσεις.

Η Μόσχα δεν έχει «τίποτα να συνεισφέρει» στην πολιτική συζήτηση που γίνεται στις ΗΠΑ, «δεδομένου του ότι γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της Ρωσίας», είπε ο σύμβουλος του Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος Ρώσων βουλευτών να συναντηθούν με Αμερικανούς ομολόγους τους για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουάλ Ολάντ, είπε μετά το τέλος της Συνόδου ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 συμφώνησαν ότι έγινε χρήση χημικών στη Συρία, αλλά διαφώνησαν για το ποιος ήταν υπεύθυνος.

Ο Ολάντ θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει έναν συνασπισμό χωρών που θα είναι υπέρ μίας επέμβασης στη Συρία, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφωνήσει σε δράση.

«(Σε αυτή την περίπτωση) ένας ευρύς συνασπισμός θα πρέπει να δημιουργηθεί και δημιουργείται ανάμεσα σε όλες εκείνες τις χώρες που δεν δέχονται ότι ένα κράτος, ένα καθεστώς, μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων» πρόσθεσε.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Γαλλία θα περιμένει να βγουν τα συμπεράσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ πριν αποφασίσει για δράση. «Θα περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών, όπως θα περιμένουμε (και την απόφαση από) το Κογκρέσο» τόνισε.

Μάλιστα, επισήμανε ένα πλήγμα κατά της Συρίας θα περιοριστεί μόνο σε στρατιωτικούς στόχους, προκειμένου να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες.

Ερωτηθείς εάν οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ήδη μεταφέρει όπλα μακριά από πιθανούς στόχους, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Ένας δικτάτορας δεν μπορεί να τα περιμένει όλα».

Το να αφήσουμε στον ΟΗΕ την απόφαση για στρατιωτική δράση στη Συρία θα είναι σαν να «αναθέτουμε την εξωτερική πολιτική και την ηθική» σε ένα ρωσικό βέτο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ της δράσης στη Συρία «είχαν τα καλύτερα επιχειρήματα» στις συνομιλίες.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ κατά της Σύριας δεν μειώνει την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση για τη σύρραξη στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου, η Μέρκελ είπε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτήν συμφώνησαν ότι χρειάζεται πολιτική λύση, ενώ οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Όλοι συμφωνούν ότι η (ειρηνευτική Σύνοδος) Γενεύη 2 θα βοηθήσει –ακόμα και η Τουρκία» δήλωσε η Μέρκελ, αναφερόμενη στη Σύνοδο που συνεχώς αναβάλλεται.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να πραγματοποιήσει έρευνα για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, «ώστε να αντιληφθεί ο Άσαντ ότι διέπραξε ένα έγκλημα».

Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες, οι οποίοι πήραν μέρος στη Σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη, αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα μιας επιχείρησης εναντίον της Συρίας έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

«Σχεδόν όλοι οι ηγέτες που πήραν μέρος στη Σύνοδο παρακολουθούν στενά (τις εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με) τη σφαγή που διέπραξε το συριακό καθεστώς εναντίον του λαού του και δήλωσαν ότι μια επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού είναι εξαιρετικά απαραίτητη» σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένους του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι επισήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα «να πάρει τον νόμο στα χέρια της» και να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπραχίμι έκανε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας έπειτα από τη συνάντησή του με υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ αυτών ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημείωσε ότι πολλές χώρες κατανοούν ότι μια επέμβαση εναντίον της Συρίας χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πλήξει τις πιθανότητες εύρεσης μιας πολιτικής λύσης.

Με συνοπτικές διαδικασίες η φωτογράφηση των ηγετών

Η διαφωνία Μόσχας – Ουάσινγκτον φάνηκε και στην καθιερωμένη φωτογράφηση των ξένων ηγετών.

Με φόντο τον γαλάζιο ουρανό και το επιβλητικό παλάτι του Κωνσταντίνου, μνημείο της τσαρικής εποχής, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση προσήλθαν χωρισμένοι σε ομάδες, για να απαθανατιστούν από τα φλας των φωτογράφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδειξε άνεση, προσερχόμενος για τη φωτογράφηση συνοδευόμενος από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ασπαζόμενος φιλικά την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, παρότι βρίσκεται στα πρόθυρα διπλωματικής διένεξης με αυτήν εξαιτίας του προγράμματος κατασκοπείας Prism, το οποίο συμπεριλάμβανε την παρακολουθήσεις των δικών της επικοινωνιών, όπως και αυτών του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέσεις πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε δίχως χειραψία, με μόλις ένα απλό κίνημα του κεφαλιού. Τους δύο ηγέτες χώριζε στη φωτογράφηση ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.
Newsroom ΔΟΛ