BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Το χρονικό του μακελειού - Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης


Το χρονικό του μακελειού - Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης


Είκοσι μαθητές και άλλοι έξι ενήλικες σφαγιάστηκαν την Παρασκευή από ένοπλο σε δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, μίας ημιαστικής περιοχής στην πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ο δράστης αυτοκτόνησε. Σε άλλο σημείο εντοπίστηκε νεκρή η μητέρα του, στην δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στην πρόσφατη Ιστορία.


O Ανταμ Λάντζα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι Αρχές, έριξε δεκάδες σφαίρες μέσα στις εγκαταστάσεις του δημοτικού σχολείου, την ώρα που μέσα βρισκόντουσαν παιδιά ηλικίας από 5 ως άνω των 10 ετών. Ο ίδιος υπήρξε μαθητής του ίδιου σχολείου κατά την παιδική του ηλικία.

Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο χώρο του μακελειού εντόπισαν 18 παιδιά και επτά ενήλικους, μεταξύ τους και τον δράστη. Ολοι πλην δύο παιδιών ήταν ήδη νεκροί, αλλά και αυτά κατέληξαν λίγο μετά την μεταφορά τους στα κοντινότερα νοσοκομεία.

Στον άλλο χώρο εγκλήματος που συνδέεται με τον νεαρό φονιά, φέρεται να εντοπίστηκε νεκρή η μητέρα του Νάνσι, αν και η αστυνομία δεν είχε διαψεύσει ή επιβεβαιώσει την πληροφορία τις πρώτες ώρες μετά τα συμβάντα. Το Associated Press ανέφερε ότι στο χώρο κατοικούσαν μαζί δράστης και θύμα. Ο Λάντζα σκότωσε την μητέρα του πριν πάει στο σχολείο για να κλιμακώσει το φονικό.


Κατά την ίδια πηγή, ο δράστης είχε διαγνωστεί με κάποιου είδους διαταραχή της προσωπικότητας στο παρελθόν.

Η αστυνομία, κατά τους Νιου Γιορκ Τάιμς, εξετάζει τις καταθέσεις του αδερφού του, Ράιαν. Ο 24χρονος είχε αρχικά ταυτοποιηθεί ο ίδιος ως ο δράστης από τα ΜΜΕ.

Το χρονικό της τραγωδίας
Ο Λάντζα χρησιμοποίησε, κατά την ίδια πηγή, τουλάχιστον δύο πιστόλια, ένα Sig Sauer και ένα Glock, ενώ στον χώρο βρέθηκε επίσης ένα στρατιωτικό επιθετικό τυφέκιο M4 Bushmaster .223, το οποίο εκτιμάται ότι ανήκε στον ίδιο.


Μάλιστα, κατά το NBC, είχαν αγοραστεί νόμιμα στο όνομα της μητέρας του δράστη, η οποία τελικά έπεσε η ίδια θύμα τους. Αλλη μαρτυρία θέλει την Νάνσυ Λάνζα να είναι συλλέκτρια όπλων και μάλιστα «Έλεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της».

Από εκεί, ο Λάντζα φαίνεται ότι αναχώρησε, με τρία τουλάχιστον όπλα και κατά πηγές και αλεξίσφαιρο γιλέκο, για το σχολείο όπου εργαζόταν ως εκπαιδευτικός η μητέρα του.


Το πρωί της Παρασκευής, οι μαθητές έμπαιναν στις τάξεις τους για τα πρωινά μαθήματα στο δημοτικό του Sandy Hook, στο Νιούτον του Κονέκτικατ, ένα προάστιο 27.000 κατοίκων υψηλού εισοδήματος σε δασωμένη περιοχή περίπου 130 χλμ. βορειοανατολικά της Νέας Υόρκης, όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Η διευθύντρια και η ψυχολόγος του σχολείου, που βγήκαν στο διάδρομο για να δουν τι συμβαίνει, εκτιμάται ότι ήταν τα πρώτα θύματα.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η σφαγή έγινε κυρίως σε δύο αίθουσες της πρώτης τάξης, στις οποίες «έπεσαν» δεκάδες, ίσως και πάνω από 100 πυροβολισμοί.

Μία μαρτυρία θέλει δάσκαλο να κλειδώθηκε μέσα στην τάξη με τα παιδιά και να τα έχει κρύψει στις ντουλάπες. Οταν ο δράστης αντελήφθη ότι η πόρτα ήταν κλειστή άρχισε να φωνάζει να του ανοίξουν, αλλά τελικά απομακρύνθηκε.

Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση, αλλά και πανικόβλητη, καθώς κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, όπως υποστήριξε στο Reuters η Μελίσα Μέρφι. Εχοντας στη διάθεσή της ένα σκάνερ των συχνοτήτων της αστυνομίας, θυμάται ότι άκουγε τους αστυνομικούς «να ζητούν να έρθουν τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση μεγάλων απωλειών ζωής και να ουρλιάζουν "στείλτε τους όλους, στείλτε τους όλους!". Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι συνέβη κάτι τέτοιο, είμαι σε κατάσταση σοκ».

Αλλη μαρτυρία μίας νεαρής στο τοπικό NBC αναφέρει ότι άκουσε επτά ισχυρά «μπαμ» ενώ βρισκόταν στο μάθημα της γυμναστικής. Πολλά παιδιά άρχισαν να κλαίνε και οι δάσκαλοι συγκέντρωσαν τους μαθητές μέσα σε ένα γραφείο, όπως ανέφερε.

Τότε «ήρθε ένας αστυνομικός και μας είπε να τρέξουμε έξω, όπως και κάναμε, είπε το κορίτσι στην κάμερα του NBC».

Στις εικόνες που κατέγραψε ο φακός φαίνονται παιδιά να βγαίνουν από το κτίριο, το ένα κρατώντας τον ώμο του άλλου, πριν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισβάλουν στο χώρο.

Κατά το CNN, δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός μετά τον αρχικό καταιγισμό πυρών, ένδειξη ότι ο δράστης αυτοκτόνησε.

Αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) και αφού ελέγχθηκαν εξονυχιστικά όλοι οι χώροι, άρχισε η απομάκρυνση των πτωμάτων και η διαδικασία αναγνώρισής τους από τους τραγικούς συγγενείς.

Ενας ρεπόρτερ ραδιοφωνικού σταθμού υπογράμμισε το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή των ΗΠΑ, στο βορειοανατολικό άκρο γύρω από τη Νέα Υόρκη και στα σύνορα με τον Καναδά, δεν είναι τόσο ισχυρή η «κουλτούρα των όπλων» που μαστίζει άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Ετσι, το σοκ για τους κατοίκους ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

«Αυτό το σχολείο είναι εξαιρετικά υψηλά αξιολογημένο - οικογένειες έρχονται εδώ για ασφάλεια και μία αίσθηση γαλήνης, στην οποία εισέβαλαν τα γεγονότα». Αλλος γονιός ανέφερε στο Associated Press ότι το συμβάν έχει σοκάρει τους κατοίκους, καθώς «ειδικά το Νιούτον του Κονέκτικατ το θεωρούσαμε ένα από τα ασφαλέστερα σημεία στις ΗΠΑ».

Σεμνός, έξυπνος και ιδιαίτερα πιεσμένος
Οπως τον περιγράφουν δύο παλιοί του συμμαθητές, ήταν ένας ντροπαλός, σπάνιας εξυπνάδας μαθητής, που ντυνόταν πιο τυπικά από τους περισσότερους συμμαθητές του.

Οι γονείς του Άνταμ, Νάνσι και Πήτερ, χώρισαν το 2008.

Στο Γυμνάσιο συνήθιζε να φοράει χακί παντελόνια, πουκάμισα και ενίοτε ένα ειδικό αξεσουάρ προστασίας της τσέπης από τα στυλό και τις πιθανές διαρροές του, όπως ανακαλεί στο Reuters ο Τιμ Αρνόνε που ήταν συμμαθητής του Λάντζα από το δημοτικό. Μαζί συμμετείχαν στο τεχνολογικό κλαμπ του σχολείου, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια στις υποδομές του σχολείου. «Σίγουρα ήταν το πιο "φλώρικο" κλαμπ του σχολείου», αναφέρει ο Αρνόνε.

Κλειδί για την χθεσινή φρικτή κατάληξή του ίσως είναι η «σκληρή πίεση» από τους γονείς του να πετύχει ακαδημαϊκά, ειδικά από την μητέρα του. «Τον πίεζε πραγματικά σκληρά να είναι εξυπνότερος και πιο εργατικός στο σχολείο» θυμάται ο Αρνόνε.

Στο προσκήνιο η αντιπαράθεση για τους νόμους περί οπλοκατοχής
«Οι καρδιές μας ράγισαν με αυτό που συνέβη σήμερα στο σχολείο του Νιουτάουν» δήλωσε με έντονη συναισθηματική φόρτιση ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, έχουν ζήσει πολλές τραγωδίες σαν κι αυτή. «Είναι καιρός να αναλάβουμε αποφασιστική δράση, μακριά από τις πολιτικές πεποιθήσεις μας» τόνισε, επαναφέροντας έτσι την συζήτηση για τους νόμους των ΗΠΑ περί οπλοκατοχής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ήδη εκδόθηκε διάταγμα του Προέδρου, σύμφωνα με το οποίο θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, για τέσσερις ημέρες, ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού.

"Ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αυτών των παράλογων πράξεων βίας στο Νιούταουν του Κονέκτικατ", οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε κυβερνητικά κτίρια, στρατιωτικές βάσεις και πρεσβείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο και αφορά επίσης και τα πολεμικά πλοία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε επίσης με τον διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) Ρόμπερτ Μίλερ και τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ Νταν Μαλόι προκειμένου να ενημερωθεί για το μακελειό που σημειώθηκε στο σχολείο και για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και τις οικογένειές τους, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάrney