BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αιματηρή επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού


Αιματηρή επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού
Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν εξαιτίας της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Κατάνα, ένα προάστιο 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.














Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν εξαιτίας της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Κατάνα, ένα προάστιο 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Εκτός από τους 16 νεκρούς, 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί βαριά, σύμφωνα με το Sana που επικαλείται ιατρική πηγή.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι "τρομοκράτες ανατίναξαν αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών". Το καθεστώς αναφέρεται στους αντάρτες όταν κάνει λόγο για ένοπλους και χρηματοδοτούμενους από το εξωτερικό τρομοκράτες.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους επτά παιδιά και δύο γυναίκες, και ότι 20 τραυματίστηκαν, με ορισμένους να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το Παρατηρητήριο, το οποίο στηρίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών, διευκρίνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν κατοικίες των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Η Κατάνα είναι μια φτωχή σουνιτική περιοχή στην οποία κατοικεί επίσης χριστιανική κοινότητα και τελεί υπό τον έλεγχο του στρατού.

Την Τετάρτη, κύμα επιθέσεων συγκλόνισε τη Δαμασκό και την περιφέρειά της, προκαλώντας το θάνατο 13 ανθρώπων. Τρεις επιθέσεις, η μια με παγιδευμένο αυτοκίνητο, είχαν στόχο το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ τους ο βουλευτής Αμπντάλ Κιρούζ -μέλος του φιλοκυβερνητικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος- και οκτώ στρατιώτες.

Ο υπουργός Μοχαμάντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ "τραυματίστηκε στον ώμο από την πτώση ψευδοροφής στο γραφείο του, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία. Αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο", είπε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ώρα έκρηξη βόμβας σε μικρό λεωφορείο προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων -ενός δημοσιογράφου που εργαζόταν για τα επίσημα μμε, μιας γυναίκας και ενός παιδιού- στον τομέα 86 της συνοικίας Ματζέ όπου κατοικούν αλαουίτες, η θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Τζαραμάνα, μια τοποθεσία όπου ζουν κυρίως δρούζοι και χριστιανοί, φιλοκαθεστωτικοί, στη νοτιοανατολική Δαμασκό. Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν πίσω από το παλιό δικαστικό μέγαρο στο κέντρο της Δαμασκού, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Τη νύχτα νέες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Δαμασκό και την περιφέρειά της χωρίς να υπάρξουν θύματα. Συνολικά χθες 149 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, εκ των οποίων 65 πολίτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που καταμετρά τουλάχιστον 42.000 νεκρούς από την έναρξη της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011.

Σήμερα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα προάστια της Δαμασκού, ενώ στρατιώτες και αντάρτες συγκρούστηκαν σε αρκετές περιοχές που βρίσκονται στα όρια του δρόμου που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα, περιοχή με γεωργικές καλλιέργειες που συνορεύει με τη Δαμασκό όπου οι αντάρτες έχουν ορμητήριά τους.

Η περιφέρεια της Δαμασκού βρίσκεται στο εξής στο επίκεντρο των μαχών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν μια ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων γύρω από την πρωτεύουσα, για να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μια έξοδο από τη σύγκρουση, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Στην κεντρική Συρία, εκρήξεις ακούστηκαν ενώ φωτιά ξέσπασε σε ένα τμήμα αγωγού φυσικού αερίου στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Χομς με την Παλμύρα, ανατολικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ωστόσο, οι σύροι αντικαθεστωτικοί που θα προσπαθήσουν να καταλάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες την Δαμασκό, απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους της συριακής πρωτεύουσας να προετοιμαστούν και να προστατεύσουν τους τόπους λατρείας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους φακέλους της υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC) υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση τους πως "η μάχη στην καρδιά της πρωτεύουσας πλησιάζει".

"Το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να καταστρέψει τα πάντα πριν από την κατάρρευσή του, όπως συνέβη και σε άλλες πόλεις της Συρίας", προσθέτουν. Με την προοπτική αυτή, ζητούν από τον πληθυσμό της Δαμασκού να "ετοιμάσει κέντρα πρώτων βοηθειών, καταφύγια και να συγκεντρώσει γεννήτριες και προμήθειες".

Οι αντικαθεστωτικοί καλούν επίσης τους ήρωες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που μάχονται για "να ελευθερώσουν την πρωτεύουσα" να θεωρήσουν ως "ουδέτερες περιοχές τους τόπους λατρείας, όπως τα τεμένη και τις εκκλησίες, ειδικά στις συνοικίες με μικτό πληθυσμό". Τους ζητούν ακόμα να "παραμείνουν όσο πιο μακριά γίνεται από τους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, για να αποφευχθούν αντίποινα από την πλευρά του καθεστώτος, ώστε να προστατευτεί η κληρονομιά αιώνων της πρωτεύουσας και των περιχώρων της".

Η Δαμασκός είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία που πηγαίνουν πίσω στην 4η χιλιετία π.Χ. και με επιρροές που ξεκινούν με τους Ασύριους και τους Έλληνες για να φτάσουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον δυτικό αποικισμό. Οι LCC ζητούν επίσης από τους μαχητές να προφυλάξουν "όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στα κέντρα των υπηρεσιών ασφαλείας, διότι περιέχουν αποδείξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του καθεστώτος και των εκπροσώπων του".

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε πυραύλους Σκουντ κατά θέσεων των ανταρτών που μάχονται να εκδιώξουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. «Πύραυλοι Σκούντ έπεσαν στη Συρία», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας του.

Η επίσημη αμερικανική διπλωματία είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποιεί «βλήματα» εναντίον της εξέγερσης, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πιθανότητα τα αποκαλούμενα βλήματα να είναι πύραυλοι Σκουντ. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τι είδους πυύραυλοι είναι, αλλά απλώς ότι βλέπουμε τώρα χρήση βλημάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με ένα άρθρο των New York Times στο οποίο αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το καθεστώς της Δαμασκού, ότι πλήττει με πυραύλους Σκούντ τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Το συριακό καθεστώς βρίσκεται «κοντά στην κατάρρευση», η οποία « δεν είναι παρά θέμα χρόνου», δήλωσε παράλληλα την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν. «Πιστεύω ότι το καθεστώς της Δαμασκού πλησιάζει στην κατάρρευση (…) Νομίζω ότι πλέον είναι απλώς θέμα χρόνου», δήλωσε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Καλώ το καθεστώς να τερματίσει τις βιαιότητες, να συνειδητοποιήσει ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση και να δεσμευθεί σε μια διαδικασία ώστε να ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε «απόλυτη ασέβεια» στη ζωή των σύρων πολιτών τη χρήση πυραύλων Σκουντ από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Παρατηρήσαμε την εκτόξευση ενός αριθμού πυραύλων μικρού βεληνεκούς εντός της Συρίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», επεσήμανε ο ίδιος. «Κάποιες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πυραύλους Σκουντ», συνέχισε. «Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό της Συρίας και έπληξαν τη Συρία, οπότε κανένας πύραυλος δεν έπεσε σε γειτονικά εδάφη», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πάντως, όπως μετέδωσε την Πέμπτη η συριακή κρατική τηλεόραση, η Δαμασκός διαψεύδει ότι εκτόξευσε πυραύλους Σκουντ, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και των σύρων ανταρτών. «Το υ

Πάνω από 900 οι νεκροί από τον τυφώνα Μπόπα


Πάνω από 900 οι νεκροί από τον τυφώνα Μπόπα
Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί από τον τυφώνα Μπόπα, τον πιο ισχυρό που έπληξε εφέτος τις Φιλιππίνες, δήλωσαν οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες αγνοείται η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων. Ο τυφώνας σκότωσε 902 ανθρώπους στο νησί Μιντανάο.








ANT1


Ξεπέρασαν τους 900 οι νεκροί από τον τυφώνα Μπόπα, τον πιο ισχυρό που έπληξε εφέτος τις Φιλιππίνες, δήλωσαν σήμερα οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο τυφώνας της 4ης Δεκεμβρίου σκότωσε 902 ανθρώπους στο νησί Μιντανάο (νότια), ενώ περίπου 2.000 σπίτια καταστράφηκαν πλήρως ή μερικώς από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 600, πολύ κάτω από τον αριθμό των 880 που είχε ανακοινωθεί χθες. Οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν ζωντανούς περίπου 300 ψαράδες.

Περίπου 80.000 άστεγοι έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας και σε δημόσια κτίρια.