BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ένοπλοι εισέβαλαν σε αεροπορική βάση στη βόρεια Συρία


Ένοπλοι εισέβαλαν σε αεροπορική βάση στη βόρεια Συρία




Ένοπλοι εισέβαλαν σε αεροπορική βάση στη βόρεια Συρία



Ένοπλοι της συριακής αντιπολίτευσης εισέβαλαν σε αεροπορική βάση στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στην τελευταία τους επίθεση κατά στρατιωτικών οχυρωμάτων, ανακοίνωσαν πηγές της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον το ήμισυ των εγκαταστάσεων στη βάση του Σέιχ Σουλεϊμάν περιήλθε στον έλεγχο των ανταρτών ύστερα από σφοδρές μάχες στο σημείο αυτό, που βρίσκεται 18 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία και 30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης του Χαλεπιού, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Οι αντάρτες έχουν εισβάλει στα περισσότερα σημεία της βάσης. Μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την περιοχή για να τους εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν από το σημείο", είπε ένας ακτιβιστής στο ειδησεογραφικό δίκτυο της αντιπολίτευσης Sham News Network. Πηγή των ανταρτών ανέφερε ότι οι μαχητές πήραν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών από τη βάση και απομακρύνονται γρήγορα για να αποφύγουν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται με στόχο να εμποδίσουν την επέλαση των ανταρτών στη χώρα. "Οι δυνάμεις του Ασαντ χρησιμοποιούν τη βάση για το βομβαρδισμό πολλών χωριών και πόλεων. Τώρα αυτή έχει εξουδετερωθεί", τόνισε.

Νωρίτερα, βλήματα όλμου έπληξαν το κτίριο του υπουργείου Πληροφοριών της Συρίας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Δαμασκό, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές, αλλά όχι θύματα. Η συριακή τηλεόραση απέδωσε την επίθεση σε "τρομοκράτες", αναφερόμενη  στους αντικαθεστωτικούς που τους τελευταίους 20 μήνες μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε ότι δύο βλήματα  έπληξαν το κτίριο.

Τη Δευτέρα, σύριοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τα κεντρικά ενός στρατιωτικού τάγματος, νότια της Δαμασκού, την κοντινότερη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα. Όπως ανέφεραν ακτιβιστές, ο συριακός στρατός επιτέθηκε στις νότιες συνοικίες της Δαμασκού με βομβαρδισμούς και τη ρήψη ρουκετών, προκειμένου να ανακόψει την πορεία των ανταρτών ώστε να μην καταφέρουν να καταλάβουν τη βάση. Οι ισλαμικές ομάδες ανταρτών Ανσάρ αλ-Ισλάμ και οι Ταξιαρχίες Τζαντ Αλλάχ, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τη βάση της Αεράμυνας κοντά στην περιοχή Χαζάρ αλ-Ασουάντ, μετά από τέσσερις ημέρες μαχών.

Η περιοχή αποτελούσε καταφύγιο για χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφθαναν από τα Υψώματα του Γκολάν, τα οποία κατέχει το Ισραήλ. Σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστών, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των βομβαρδισμών. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, πλάνα από βίντεο δείχνουν αντάρτες να εισέρχονται στην τοποθεσία, ενώ στο βάθος φαίνονται κατεστραμμένα αντιαεροπορικά όπλα. Στο βίντεο φαίνεται επίσης ένας διοικητής να μιλά στον ασύρματο λέγοντας «Έχουμε καταλάβει πλήρως τη βάση». Η επαλήθευση των εν λόγω αναφορών από ανεξάρτητες πηγές δεν ήταν δυνατή, αφού η Συρία έχει περιορίσει σχεδόν ολοκληρωτικά την πρόσβαση ξένων μέσων ενημέρωσης. Οι αντάρτες, κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουν καταλάβει αρκετές βάσεις του στρατού σε απομακρυσμένες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης των Ειδικών Δυνάμεων κοντά στο Χαλέπι καθώς και ένα μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο στα ανατολικά, στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε από το Κάιρο την έντονη ανησυχία του για τη "συνέχιση της στρατιωτικοποίησης" της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα "περιφερειακό πεδίο μάχης". "Ανησυχούμε βαθύτατα από τη συνέχιση της στρατιωτικοποίησης της σύγκρουσης, τις αποτρόπαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον κίνδυνο να δούμε τη Συρία να γίνεται ένα περιφερειακό πεδίο μάχης με τη βία που κλιμακώνεται", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο Μπαν άσκησε πιέσεις στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι για μια πολιτική επίλυση στην κρίση αυτή, η οποία να "ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού". Όσον αφορά την "ανθρωπιστική κατάσταση που επιδεινώνεται", κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη βοήθειά της, κυρίως για τις γειτονικές χώρες όπου καταφεύγουν κύματα προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία αναγνώρισε επισήμως τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό ως τον «μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού», όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει τον εθνικό συνασπισμό της συριακής επανάστασης και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού», δήλωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις δεσμεύσεις που έδωσαν οι επικεφαλής του συνασπισμού στη διάρκεια της επίσκεψής τους την Παρασκευή στο Λονδίνο, σημείωσε ο βρετανός υπουργός προσθέτοντας ότι τους ζήτησε να ορίσουν έναν εκπρόσωπο στη Βρετανία.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός χαιρέτισε την απόφαση της Βρετανίας, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός του. «Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα ενθαρρύνει περισσότερους Σύρους να συνταχθούν με τον συνασπισμό και να τον εμπιστευθούν, όπως επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τον αναγνωρίσουν», δήλωσε ο Ουάλιντ αλ Μπούνι μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.