BIG BANG NEWS
RESEARCH, TECHNOLOGY, SCIENCE, DIACHRONIC NEWS, COMMENTS, ,SPORTS,MUSIC,SKY AND STARS,AND MUSH MORE.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΗΦΑΙΣΤΙΟΓΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΙΣ ΙΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Νέα κίνηση ηφαίστειο Καμένη συλλαμβάνονται από Envisat


Αρχείο δεδομένα από το δορυφόρο Envisat δείχνουν ότι το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης έχει εμφανιστεί πρόσφατα σημάδια αναταραχής. Ακόμα και μετά το πέρας της αποστολής της, Envisat πληροφορίες εξακολουθεί να αξιοποιηθούν για τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των ηφαιστείων. Η Σαντορίνη είναι ένα γραφικό ελληνικό νησί στο νότιο Αιγαίο και την πιο ενεργό ηφαιστειακό κέντρο στο Νότιο Αιγαίο ηφαιστειακού τόξου. 
 

Το νησί είναι ο τόπος μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις της ιστορίας, περίπου 3600 χρόνια πριν. Το γεωλογικό αρχείο κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια αποκαλύπτει μια εκτενή ιστορία των εκρήξεων, με την πιο πρόσφατη τριετία σε 1950.  

José Achache (GEO)
Όμως, παρά το γεγονός ότι σε αδράνεια για περισσότερο από μισό αιώνα, οι δορυφόροι έχουν ανιχνευθεί μικρές κινήσεις.
Αυτά και άλλα ευρήματα παρουσιάστηκαν στοΔιεθνές Φόρουμ για την Παρατήρηση της Γης Δορυφορική γεωλογικών κινδύνων για τη διαχείριση των κινδύνων , που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σαντορίνη το ίδιο.
Διοργανώνεται από τον ΕΟΔ σε συνεργασία με την Ομάδα Παρατήρησης της Γης (GEO), το φόρουμ επικεντρώνεται στην επιστήμη και τις εφαρμογές της δορυφορικής παρατήρησης της γης να υποστηρίζει τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με γεωφυσικών κινδύνων.
Σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, όπως το underground κίνημα του μάγματος, από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα έχει προκαλέσει παραμόρφωση του εδάφους, που εντοπίστηκε από το ραντάρ του Envisat.
 

Παραμορφώσεων του εδάφους
Παραμορφώσεων του εδάφους
Ακόμα και από μια τροχιά περίπου 800 χλμ. πάνω από το έδαφος, παραμορφώσεις των λίγων εκατοστών μπορεί να ανιχνευθεί μέσω δορυφόρου ραντάρ.
Όταν συνδυάζονται δύο ή περισσότερες εικόνες ραντάρ από την ίδια περιοχή, οι αλλαγές στο αντανακλάσεις των σημάτων μεταξύ τους μπορεί να μετρηθεί. Αυτή η τεχνική ονομάζεται διαφορική Interferometric Ραντάρ Συνθετικού Παραθύρου - ή DInSAR - έχει γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό παραμορφώσεων του εδάφους.
Envisat δείχνει ότι το βορειοανατολικό τμήμα της Νέας Καμένης ηφαίστειο της Σαντορίνης παρουσίασαν ανύψωση περίπου 5 εκ. το 2011, ενώ άλλες περιοχές του ηφαιστείου αυξήθηκαν περίπου 3-4 εκατοστά.
"Η παρακολούθηση για την ανίχνευση κάθε αλλαγή του καθεστώτος του ηφαιστείου παρουσιάζει ένα περαιτέρω βήμα προς την κατανόηση των φυσικών διεργασιών που σχετίζονται με ηφαιστειακές εκρήξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε φυσικές καταστροφές", δήλωσε ο καθηγητής Issaak Παρχαρίδης από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών .
Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, Σαντορίνη είδε μια πτώση στην ταχύτητα της παραμόρφωσης, η οποία συνοδεύεται από μείωση της σεισμικής δραστηριότητας.
 

Νέα Καμένη, Ελλάδα
Νέα Καμένη
"Μετά την αξιολόγηση της τοπικής σεισμικής δραστηριότητας, παραμόρφωση και φυσικοχημικές μεταβολές, [εμείς] κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά τους τελευταίους μήνες το ηφαίστειο παρουσιάζει μια πολύ περιορισμένη δραστηριότητα, πολύ χαμηλότερο από εκείνο του 2011," δήλωσε ο κ. Κοσμάς Στυλιανίδης, επικεφαλής της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
"Η Επιτροπή, σε μηνιαία έκθεσή της του Απριλίου στην κυβέρνηση, συμβουλεύει την εφαρμογή του περιοριστικού μέτρου δεν αφορά την κινητικότητα του πληθυσμού."
Επικοινωνήστε με Envisat χάθηκε στις 8 Απριλίου, αλλά δέκα χρόνια αρχειοθετημένα δεδομένα από την αποστολή θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για την παρακολούθηση ηφαίστεια και πολλές άλλες μελέτες.
Η συνέχιση της παρακολούθησης από τον ερχομό δορυφορικές αποστολές, όπως η οικογένεια των φρουροί κάτω Παγκόσμια Παρακολούθηση της Ευρώπης για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια του προγράμματος, είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ροής δεδομένων για τους επιστήμονες και λειτουργική τους χρήστες που ασχολούνται με την επικινδυνότητα και την αξιολόγηση του κινδύνου. 
 
 

GREECE beautiful country











JSOH 2012 F22 Raptor Demo Team

επιδειξη ικανοτητων απο το τελευταιας γενιας αεροσκαφος raptor f22 το οποιο το καθιστα κυριαρχο στους αιθερες!